(青春/甜)有人走,有人前來

597 回覆
117 Like 12 Dislike
溫溫下書想寫下文休息下,如果再出多一篇,有無人睇
刷存在感?
不過之後會講返我係咩心態嘅。
多謝新讀者。
其實唔只女仔嘅,拍拖唔係話付出多就會有好結果。
講到尾,都要睇有無個種感覺。
有!
好睇!樓主加油
說好的文呢
等文
今晚應該無文了。
溫唔切書,應承大家如果星期六安全的話會有文!!
新讀者留名
我安全。
今晚應該淩晨時間會有文。
大家辛苦了
辛苦樓主了多謝你
我都唔清楚當時係因為咩原因驅使我去做咁不智嘅行為。

明明當初block哂任何social media聯絡途徑就係想令佢快啲忘記我,但現在又係我重新聯絡返佢,將埋藏咗係腦海深處中嘅記憶喚醒返出來。

我見到佢拖住新女朋友嘅時候,心中沒有丁點不爽嘅感覺反而係為佢感到開心。

因為佢做到我最後要佢答應我嘅事情。

入到大學,見識呢個世界,搵一個比我好嘅人。似乎,佢做到啦。

過咗一段時間後,佢覆返我message。

「我女朋友同我講見到你,我今日無帶眼鏡無留意到。sor(笑喊)。」

咩話,佢竟然同現任講我呢個前度。

我陰謀論咁諗咗一諗,佢女朋友係唔係試緊阿其咋,應該無女仔會唔介意前度呢個角色吧。

嗰日,我地text咗全日。

都係交代下大家呢幾年嘅近況。

我記得阿其填jupas時,係aim神科。講緊a1係攞HKU/CU 嘅law。

點知,佢dse失咗手。入咗同我同一間u,不過佢讀緊個科已經係我嗰間u嘅神科。

我本身都奇怪明明大家同一間u,點解會一次都無見過佢,佢就講,

「其實,前幾個月halloween嗰時,我已經喺hall嘅鬼屋撞過你一次,嗰時女朋友都係到,仲要俾我發現你roommate係我女朋友嘅同學。所以唔係好方便同我相認。」

我真係嚇一跳,個世界唔係細撚到咁掛。

咁大大話話我都住咗hall 3年,就順道問下佢有無住,畢竟前幾日我都係喺hall樓下撞到佢。

嗰時先發現原來佢今年要出placement,所以先reg咗hall住,仲要俾人分咗去最摺嘅hall,佢話無嘢玩,common又臭。

講講下,佢提議既然現在大家又變咗鄰居嘅關係,不如搵日落街食碗糖水。

我又無拒絕到佢,覺得幾年無見catch up下都好嘅,同埋一直我都以為佢好憎我,難得佢現在又向我釋出善意。

第二晚,我放咗工後啱啱到樓下地鐵站嗰時咁啱就收到佢message。

「放工未?我啱啱返到hall,食糖水?」
嘩,咁即興嘅。佢琴日講,今日就成事。

「好啊。芝麻綠豆等。」
我到咗十分鐘後,都未見到佢,就message佢問係邊。

「我咪係門口囉,唔見你喎。」

「頂,我係源味,講錯咗,你行返過來啊。」

見到佢嗰時,佢塊面有少少泛紅咁行路又左搖右擺咁。以我推斷,佢應該係飲咗酒。

但係落街食糖水姐,洗唔洗又著到咁行,又好似啱啱返完倫敦金放工咁。佢一見到我又撘住我膞頭,「要我行咁我多路,點罰你好。」

我突然唔識點應對佢好,好似闊別幾年,有一種既熟悉又陌生嘅感覺,覺得佢口花花咗,好似呢幾年多咗好多溝女仔嘅經驗咁。

仲要10點幾嘅時候,已經飲到醉哂咁。

去到糖水鋪門口,入面滿座,我就提議不如買外賣返去食。

本身我係打算喺common食,點知佢話想去我房睇下,我見roommate今晚應該返咗屋企訓,就俾咗佢入去。
有甜喇 有甜喇

冇甜都繼續追,樓主比心機
紅磚
加速
樓主知咩料
推。
幾時有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞