(青春/甜)有人走,有人前來

597 回覆
117 Like 12 Dislike
題材好正 推!
仲有無架樓主?等左你好耐啦
等你呀樓主
想同各位講聲抱歉。
我真係分身不暇,處理唔到咁多事。
要讓大家久等了,只要你地仲肯睇,我就一定唔會棄故!!
都係嗰句,感激一直支持我嘅讀者,仲有西樓
去文
無諗過新一年我同阿其再次見面嘅地方會係醫院病房。

事源係因為我係泰國返來無耐,腳嘅傷口唔知係唔係掂到水上樂園嘅水而發炎引發併發症,仲要發高燒。

凝視著病房𥚃嘅全白天花,周圍都好寂靜,只係聽到機器一直運作嘅聲音。

但我嘅心都係得唔到一絲嘅平靜,臥係病床上,總係覺得好不安好寂莫,好想有一個人可以呵護照顧一下我。

我知道嗰個人係我嘅ex,果然去完一個旅行都係散唔到心,我仲係掛念緊佢。

呢一刻嘅不安感驅使咗我去一件事。

我本身唔係一個喜歡花太多時間經營自己社交媒體嘅人,其中一個原因係我覺得太麻煩,與其加好多濾鏡去修飾一張相,呈現好美好嘅生活俾其他人睇,倒不如用個心去感受紀錄嗰一個一瞬即逝嘅moment又或者學會接受生活中一d不完美有缺陷嘅地方,人亦如是。

第二個原因係我唔希望陌生人係透過社交媒體去了解我嘅為人,我會更加願意同人現實去交談分享想法同見解,咁樣先係真正認識一個人。

但我最後選擇影住我吊鹽水嘅一張相並且post咗係ig story上。
我渴望ex見到呢個story後,會關心我。那怕係一個幼稚嘅行為。

post完後,唔夠幾分鐘,我聽到通知聲就即刻拎起電話睇。現實總係同幻相背道而馳,chat room內關心我嘅人係阿其而唔係我ex。

message內寫住「喂,你做咩返咗香港又唔搵我,仲要入埋醫院?」

我難掩失望之情,好冷淡咁回覆佢。
「無事,腳發炎。」

佢即刻打俾我
「你住咩醫院,邊間房,我返hall攞日用品俾你。」係話筒嘅另一邊我聽得出佢嘅急焦。

「下 唔洗啦 咁遠 你無野做咩?」我唔想俾佢睇到我咁落魄嘅樣,亦都唔想再接受佢嘅好意。
呢個月發生嘅事根本就係一個錯誤,我係為咗向佢贖罪,再咁落去,我同佢之間嘅債永遠都唔會計得清。

「你唔好咁多廢話,總之我就係要見到你先安心。」佢既然咁堅持,我就只可以無奈地由得一件錯事繼續推進下去。

係我等緊阿其過來嘅時候,我收到我room mate嘅message。

「我知道你入咗醫院,你無事嘛?但我有啲事想同你講。」
「其實我覺得我地都唔係好夾,我apply咗調房,星期一就會走,呢幾日我會執走啲野。」
「仲有呢我可唔可以要張茶几啊。」

我睇完呢段message後,內心嘅心情其實好矛盾。好嬲又好唔開心。

嬲嘅係點解唔可以好地地坐低傾下大家有咩問題睇下有咩解決方法?點解連傾嘅機會都唔俾我就要即刻判我死刑?

呢一刻嘅經歷有少少似曾相識,三年前我同阿其講分手時我都係無俾機會佢,毫無預兆下就拋低咗佢。

現在調換咗角色,原來被告知者真係會好無奈,無論點樣垂死掙扎都改變唔到嗰結局。
樓主最近安好嘛
12.8
新讀者留名 好睇
幫推

12.8
lm 加油
細力一推
lm
追到live咗 好懷念既青春味道
係唔係無人睇我個故啦?
對唔住啊成日都唔出文
推!!
推!!
推!!
你一日唔棄故!
我都唔會棄!
知道呢排有更多更重要既野等住我地去做!
所以等耐啲都唔緊要
Lm
讀者揮手區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞