(青春/甜)有人走,有人前來

597 回覆
117 Like 12 Dislike
推!
「你來咗啦?」

「你搞咩入咗醫院啊?我喺hall拎咗你部電腦過來同執咗幾件我嘅衫俾你。」他輕撫住我個頭。

「無啊,去泰國玩到對腳發炎。」

佢無出聲,只係凝視住我。我有意無意咁迴避佢嘅眼神。

點解會有呢種陌生感嘅,我地只係兩個星期無見。不過諗諗下,我呢一年開頭都已經發生咗幾件唔開心嘅事情。

我終於開口,打破目前嘅僵局。
「喂,講樣野俾你知啊。我room mate要調房啊。」我一臉無奈咁道出呢件事。

「哦,都好啊。本身覺得佢個人已經怪怪地,現在佢調走咗,我去搵你都方便啲,唔洗驚佢會話俾我女朋友知。」

我覺得有少少突兀,點解我地會搞到偷情咁。

「真係佢奇怪咩,我覺得我都有做得唔好嘅地方嘅。我諗我地係缺乏咗溝通,本身傾下就可以小事化無,化解矛盾。room mate呢d關係都係你遷就下我 我遷就下就幾年啦。
唉,我都唔知啊,有啲可惜囉。出院後又要煩惱搵新room mate,我唔想pair到nds啊⋯⋯」

我無間斷一口氣咁對住阿其吐苦水,佢只係苦笑幾聲繼續輕撫我嗰頭安慰我。

「講緊搵room mate呢,你記唔記得女仔『k』啊。」老實說,我真係無咩印象。佢呢幾年身邊嘅女仔多到數至不盡。

「我唔記得啦,不過你繼續講啊。」

「佢係我hallmate來嘅,成日同我一起玩嘅,咁啱我room mate又好似話調房,不如你pair佢啦,覺得你地啲興趣都幾相似,可以話係臭味相投啊!」

我不加思索就跟阿其攞咗『k』小姐嘅contact。

我心想,雖然完全唔認識佢性格,甚至無見過面。不過起碼唔洗pair到nds都已經好好了。

我再同阿其閒聊多幾句後,探病時段也隨即結束。

我送咗阿其走之後,就拿起電話準備和『k』小姐問好。

無諗過我和『k』小姐呢場看似偶遇但其實是阿其係當中扯紅線嘅相遇,會將我同阿其放置於萬劫不復的狀態後。
新一年,祝大家新年快樂。
希望大家香港新一年都有新開始,每個人都要平安健康
俾住少少文先,我會努力更新的。
希望做到週番!
咁好睇無人推
此主題已封存,不能評分
睇緊㗎仲
繼續繼續
萬劫不復?
新讀者留名
留名待追 光復香港
Live左
新讀者留名
新讀者留名個故好吸引,加油!
等文
多謝你啊 但點解會俾唔到正評嘅?
好緊張啊啊啊啊啊啊啊啊萬劫不復
此主題已封存
因為個topic太舊(好似係)
所以正負評用唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞