(青春/甜)有人走,有人前來

597 回覆
117 Like 12 Dislike
加油 好正💪
留精
推!!
g持
樓主加油 一定有人睇落去
加油~
加油 好正
話咁快就到咗維園。其實今次係我第一次去年宵。

估唔到年宵嘅氣氛係咁好。拖住一家大細,伴侶或者同一大班朋友行嘅人都有。

叫賣聲,歡笑聲無處不在。
嘈到隔離嘅人講咩都聽唔清楚。

一入到門口,我就見到有冰糖士多啤梨賣。

我好興奮咁同阿其講。因為係屬於我同爸爸嘅回憶,記得以前佢帶我去嘉年華有食過。估唔到現在有機會重拾返被遺忘嘅味道。

我一路行一路食。
同時都有遞向阿其問佢食唔食。佢話唔鐘意食甜野。

可能我太專心食野嘅關係,無留意到周圍嘅環境,仲差啲撞到人添。阿其就順勢撘住我膞頭咁行。

經過濕檔個時,望到有好多桃花賣。
我就同阿其分享咗一件趣事。

「係有一年新年個時,我成班中學同學仔送咗一紮桃花俾我。話祝我遇到好桃花,點知我成紮花漏咗係車。到現在都未拍拖,佢地就笑我嗰時錯失咗良緣。」

阿其就答我
「如果現在俾你遇到桃花,你會唔會珍惜佢?唔將佢漏喺車?」

「是對的,終於會碰到。」我咁樣回應佢。

我唔知道佢點解會咁應我,可能係我開咗話題在先,佢唔識點接就拋返個波俾我。

「嘩,個麵包超人氣球好qq。但撘地鐵無得拎返屋企。」我表露出一副好想買嘅表情。

佢聽完二話不說就行咗個過去俾錢。我連忙阻止佢,「都話轉頭撘車唔俾拎!做咩仲曬錢買。」

「嘩行返屋企囉。咁近。頭先食咗你餐大餐,好飽,順便消化下囉。」

雖然我口講話佢曬錢,但我都有多謝佢送呢個氣球俾我。

行咗一轉後,我地都見有啲倦意,就準備行返屋企。

我拎住個氣球,跳跳下咁。因為真係好開心,叫做第一次感受咗節日嘅氣氛。

我地行到去一個公園仔個邊,阿其叫停咗我,話有野同我講。
唔好意思,成日都淩晨先有文。
推一推,多謝仲睇緊嘅大家。
Live
「林海韻,你係唔係好鐘意個麵包超人氣球?」佢問。

我話,
「係啊,因為麵包超人好偉大,其他人有困難個時佢會搣自己用麵包整嘅頭俾其他人。好鍾意呢套卡通。」

佢呆咗一呆咁講 ,
「咁我可唔可以做你專屬嘅麵包超人保護你,係你唔開心有困難嘅時陪喺你身邊。我想你做我女朋友啊。」

個一刻,時間好似靜止咗咁。

我從來都無諗過「人生贏家」會有同我表白嘅一刻。

感覺好唔真實。雖然我唔知道自己有咩值得令人鍾意嘅地方,但可能佢就係我嗰日漏咗喺車嘅桃花呢?

我抱著一試無妨嘅心態應承咗佢。更何況我對呢個男仔都有好感嘅。

個晚,我地就拖住手一起返屋企。但其實我手心係冒哂汗,緊張到無咩點出聲。

返到屋企後,我收到佢嘅message 「多謝你應承同我一起啊,我好開心。你沖完涼就早啲休息啦。早抖,傻妹。(心心樣)。」

冷靜諗一諗,雖然現在係情侶關係,但可能我無經驗嘅關係,同埋對大家唔算有好深嘅了解。

面對呢啲攻勢有種招架唔住嘅感覺,實在打唔出太肉麻嘅說話,可能一步步來由好好朋友嘅相處方式開始,我會自在同舒服啲。

「你都早啲訓啦,早抖。」
推。
加油呀!等緊出post
半個鐘後有文。
話咁快就過咗個新年假。

因為我去咗旅行,成個假期都無咩點見過阿其。

返到學校後,上緊堂嗰時偷偷地同阿其message緊。

點知俾阿晴佢地發現左,仲要大大聲咁讀啲內容出來。

「你去咗旅行,咁耐無見好掛住你啊。我地放學去食野好唔好?」

「好啊,食上海野?」

「嘩!!啲對話好閃啊!你同阿其一起咗啦?」阿晴超大聲咁喺我耳邊嗌。

「上次嗰個名校仔?俾我睇下,搞錯啊。出pool都唔同我地講。請食飯啦,你地幾時得閒?」其他朋友都開始熱烈咁討論。

我諗我食出pool飯都會請到破產。

諗返起,去緊旅行嗰時同阿基講我拍拖,佢都係一樣反應,仲話阿其個衰仔真係做到野。

其實我係到諗,我想低調啲穩定啲先公開。不過現在俾班朋友發現咗都無辦法。向好嘅方面諗,如果我同阿其有咩問題都可以問下佢地意見。

同佢一起已經過咗三個月嘅時間。

啲人話拍拖頭三個月都係熱戀期,會日日見,糖痴豆咁。見少一秒都唔得。

雖然我地都係日日見,但都係放學後食啲野就各自去練波,之後再一起食晚飯返屋企。週末嘅時候,就係出去睇戲行街。

其實,咁樣嘅生活都幾無聊。每日已經要返學,我唔想連假期都係做重覆一樣嘅野。

但你問我有咩地方想去我又諗唔到,因為我都唔知道阿其有啲咩興趣。

每次,都係佢問我意見,從來都唔會ban我。

我心底𥚃知道佢好遷就我,但我唔想再咁樣落去。如果係相愛嘅,應該係尊重大家嘅感受。段關係先會健康,如果唔係阿其都會有累嘅一日。

我決定搵機會同佢傾下我地之間嘅問題。
如果好睇 可以俾個正評我
有咩意見都可以留言,同我傾下計都好
出多D
我認得你,我會努力啦。
撘車個時都打緊文。
推一推。夜啲有文。
有一日,我地食完晚飯後,我就鼓起勇氣同佢講,

「阿其啊,其實你有啲咩興趣架?平時週末如果你有邊到想去,可以話我知架。唔洗一味遷就我。」

「我無咩特別興趣架,應該係話我都唔知自己興趣係咩。好似打籃球咁,都係初中個時,俾人拉咗入去打,一打就打到現在。好似變咗習慣咁。」

我仲消化緊佢講嘅野,佢就接住講,

「所以,我陪你做你想做嘅事,見到你開心我都會開心架啦。」

我眼框濕咗一濕,我俾唔到任何反應佢。因為我睇得出佢好愛我,我嘅感受淩駕咗佢嘅感受。聽完佢咁講,我俾咗一個擁抱佢。

經過呢件事後,我開始會對佢敞開心扉。同時我都想了解佢更多嘅事。
本身打咗今日出嘅文,點知電腦hang機,全部無哂。
可能要明天先有文,唔好意思。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞