你哋會唔會驚自己嘅人生就咁玩完?

344 回覆
1264 Like 69 Dislike
我諗其實大家都會諗呢啲問題, 但真係講出嚟討論嘅人就好少, 特別係同熟人討論, 因為連登係匿名制, 大家都可以安心講出自己嘅想法
所以就唔好理應該幾時玩幾時做野
安安樂樂過每一日就得
仲驚的話味去求神拜佛囉
覺... 擁有得越多就越怕死
我反而覺得乜嘢都未擁有過就咁死咗都可怕

btw 如果你係好辛苦儲錢想將來玩, 但係啱啱好儲完錢想玩就死咗一定更加可怕
喺香港出世,人生就已經玩完
其實我覺得活在當下嘅定義唔係講物質金錢上,好多人倡導嘅活在當下係指應對事物上嘅心態,類似係喺順境逆境都自在喺當下嘅狀態。所以啲人並唔係叫你咩都唔好理,有錢洗個人就玩樂洗晒。
同你有少少似

成日諗自己會唔會突然死 出街會好突然咁諗
等過馬路果陣架車會唔會撞埋黎 放工同人逼巴士果陣架車會唔會反左比人壓死 做運動個心跳高果陣會諗會唔會突然心臟負荷唔到猝死 等東鐵果陣會諗會唔會突然有痴線佬推我落去
一諗到所有人都總有一日會死,就覺得好多野都無所謂。
再唔開心、再痛苦,都會有一日完。
有時,死亡係ultimate嘅解脫。
慶幸科技未發展到人可以永生。
唔明有咩關係
死咗之後
後世點樣評價一生所做嘅嘢
死咗根本唔會知
好似以前嘅藝術家
潦倒一生
孤寂死去
死咗唔知幾多年後先被譽為名家
又或者生前吒咤一時
死後無人問津
無論如何
世人評價
有咩影響
都只係後世嘅事
死咗嘅人唔知
就算講後唔後悔
死咗仲有咩知覺
後悔唔後悔又如何
驚乜撚野死
你驚你老母因爲你死撚左要孤獨終老好過啦
諗呢啲問題係正常有少少學歷思考能力都會諗嘅嘢
唔諗嗰啲係行屍走肉唔使理佢
唔諗就行屍走肉
Live everyday as if it was your last
金句

好多野都係在乎過程 同埋曾經擁有

有人話呢段人生係一個旅程嘅其中一站
就當旅遊咁享受呢一站嘅時光

但你去下一站嘅時候帶唔走呢度嘅嘢同回憶
或者帶走咗而你自己唔知
呢啲就係下一世嘅天賦本能

係好似講緊輪迴轉世
真係好辛苦
我去咗睇輔導社工
好多謝我開解咗我少少
但既有嘅諗法唔係咁易拋開
唔同意活在當下有咩問題

黎巴嫩人咁多年嚟都活喺死亡恐懼之中 但佢地仲好鍾意扮靚 鍾意去玩去蒲 做自己鍾意嘅野

相比每日淨係返工放工嘅香港人 佢地生活有意義好多
正正係因為咁,先要珍惜現有的一切,盡力去做無悔
唔明有咩關係
死咗之後
後世點樣評價一生所做嘅嘢
死咗根本唔會知
好似以前嘅藝術家
潦倒一生
孤寂死去
死咗唔知幾多年後先被譽為名家
又或者生前吒咤一時
死後無人問津
無論如何
世人評價
有咩影響
都只係後世嘅事
死咗嘅人唔知
人地就著重生存既過程
你就去諗死左之後D人點睇你
死都要諗人地點睇你
咁你生存都幾辛苦
真係好辛苦
我去咗睇輔導社工
好多謝開解咗我少少
但既有嘅諗法唔係咁易拋開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞