你哋會唔會驚自己嘅人生就咁玩完?

344 回覆
1264 Like 69 Dislike
有幾矛盾生命脆弱就一定要活在當下?

有好多人都知生命脆弱,但佢哋都冇活在當下,反而寧願當下受苦,做樓奴,唔去旅遊將啲錢去做長線投資,為未來累積財富,照你既說法佢地咁樣咪好矛盾?佢地跟本就冇活在當下,而係喺犧牲當下為未來既自己作打算

如果我知自己可以活到70歲, 咁我就無野擔心啦。
同意, 屋企社經地位低真係好難向上流動, 就算有實力都冇本錢冇人際關係
呢個莫非係連登版杞人憂天
到底係杞人憂天定係居安思危其實我都分唔清
香港人工作壓力真係好大
每日生活好攰,雖然有好多想去既地方未去,有想做既野未做,但某日突然過世應該會有種放下重擔既感覺
修改逃犯條例過咗之後 畀人捉返中國坐監莫需有慘過死
比起每日咁多人死 我覺得更加可怕嘅係死極都仲有咁多人
咁怕死把撚咩
人生終有一死啦

怕被車撞唔通唔出街咩
如果有thanos就好,呢嗰世界遲早爆煲
見到你有留言, 我就覺得你都畏懼感死亡
樓主應該仲讀緊書

當你返工朝九晚九 返屋企食完飯都11點幾 聽朝又要返工 不斷輪迴

你就會開始覺得唔得死唔係一件好慘事

都未計你其他生活上既問題
父母年老患病 有女朋友就要諗結婚買樓
有仔又要諗供書教學

最終老死反而先係真正解脫
講真 上年我死過翻生2次
之後真係會有感觸種感覺好撚形容
真係會覺得人真係好化學 下一個鐘你可能乜撚都唔係
有咁既諗法係好事 證明你越黎越唔自我中心
好多人都自視太高 睇得自己太重要
其實我地都係一班馬嬲 只不過生活水平 科技進步左
死一兩個人 根本就冇影響
我唔想我嘅人生係白活,學左好多嘢但係感覺好冇意義, 的而且確我係仲讀緊書, 但係一諗到我大個都係過住啲一成不變嘅生活, 就好無謂

btw多謝指點
有咩好驚姐,煮到埋黎咪食
既然意外係預計唔到,你幾擔心都無用架啦
一切都係命中註定
唔驚,一早就玩完
依家都係等死啫
所以要carpe diem囉
上一秒重係人,下一秒可能就係一舊人形既肉,人真係好化學
覺得就咁生存落去仲好似慘過俾人斬頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞