你哋會唔會驚自己嘅人生就咁玩完?

344 回覆
1264 Like 69 Dislike
踢到鐵板係咪好爽呀? 我以後都會不斷追擊你

唔可以畀你呢啲人講嘢冇代價
原來你今年得中六, 仲要做完所謂嘅ies冇幾耐

居然同你喺度認真, 我真係錯啦

錫返錫返

唔好嬲,今晚安心打個飛機瞓覺算啦, 下次唔好亂咁踢鐵板呀
得閒就搵下啲朋友仔啦, 定係你放假冇朋友要上嚟鬧人呀? 你要記住你唔係一個人㗎
字都未識解學人出黎吠,第一次見人反活在當下。
唔去旅行代表你見識淺薄,係香港買樓代表你戇鳩。
咁多地方有樓市投資你唔去係要係香港做奴隸,唔係為將來做打算,係為你眼界短淺付上做一世奴隸既代價。
人地外國enjoy life, carpe diem 你就供樓供到中年生下一代,為扼殺創意、希望既華奴社會出一分力 到你人生玩完之後就會覺得你努力咁多冇撚用,有錢冇命洗,你勤力,牛都勤力,你死果刻望到你下世都係做牛,付出十幾年命耕耘,最後逃唔過入屠宰場既命運。
華奴最鐘意長命百歲,毫不重視生活的品質,即使活到一百歲,每日食屎都好開心,仲會將其命名「長命屎」
你到底明唔明個概念

你去旅行係要錢, 你啲錢即刻有? 你去旅行嘅錢就係透過 之前嘅你 為現在嘅你打工所以你依家先有錢去旅行, 既然係咁咁根本就唔係活在當下, 既然要活在當下咁點解你要儲錢去旅行?? 儲錢去旅行就已經唔係活在當下嘅一種表現

到底係你字都未識定係我??
到底係邊個見識短淺都未知, 呢個概念都理解唔到?

唔去旅行代表見識淺薄咁又點, 你有錢去旅行就代表你用緊你過去所累積落嚟嘅積蓄, 咁根本就唔算係活在當下, 證明過去嘅你曾經為未來嘅你著想而儲錢

我一開始已經講過, 如果真係活在當下咁點解要儲錢? 儲錢就已經喺為未來作緊打算嘅一種表現, 以為未來作緊打算就根本唔係在當下, 以你嘅文化水平, 未來同當下都仲未識分, 一尾攻擊人哋

你咬緊老綜就另計, 上網查下咩叫未來咩叫當下先啦
睇你吠得仲大聲過我, 你就加油呀讀埋啲書先啦
投資都係為未來作緊打算, 有冇讀過經濟學?

你既然唔想為未來作打算咁點解要去投資

定係你係根本鳩吹淨係想鬧我?
生過cancer之後睇化晒
係咪真係要解釋得咁清楚你先諗到當中嘅過程?

如果我一定可以活到70歲, 我就一定唔會揀活在當下, 而係選擇投資未來嘅自己, 你駁我嘅point全部都係講緊投資未來, 如果活在當下咁我點解依家唔即刻去玩唔返工?
你屌人之前到底有冇諗清楚??

生命脆弱係唔等於要活在當下, 你呢個概念就好似講緊如果生命唔脆弱就唔使活在當下, 兩樣嘢根本冇關係
我都驚我會生cancer, 其實我喺頸度摸到粒野

依家等七月去耳鼻喉
係香港已經同玩完無乜分別
肯答我問題未? 個個都喺度冇邏輯咁鳩講

去旅行同投資海外資產就喺為未來作緊打算

你呢啲冇諗清楚就亂咁發言嘅人真係好低水準

個撚個都話自己活在當下, 但係又儲錢就投資海外資產, 點解佢地唔即刻攞曬啲錢去玩? 仲要每日返工受苦
見你屌我屌得咁落力, 我就真係想睇下你有咩高見, 原來冇料到
我會做所謂嘅長遠投資, 就係因為我唔係活在當下嘅人, 我係為未來作緊打算嘅人

如果我係活在當下, 我就拎曬啲錢去玩啦, 重投資嚟做乜春
所以我每個月出糧都洗晒啲錢
如果真係活在當下, 我就拎曬啲錢去玩啦, 重做乜嘢長遠投資同返工???

啲時間咁寶貴點解我仲要幫人打工, 就係為咗未來嘅自己生活好啲

如果可以確保人一定可以活到70歲, 咁至少就可以肯定我依家為未來作嘅打算係一定唔會浪費, dislike我嘅人係咪都係即刻拎曬啲錢去玩?? 如果你都係有做開投資或者儲蓄, 咁請問你何來活在當下?
真係解釋到嘔泡, 請你哋分清楚活在當下 同投資未來係兩樣嘢嚟, 明明comment入面係真係有人理解到呢個概念, 可惜like佢嘅人多推唔到上嚟畀你哋睇
人生既無常就好似打機咁
你入到隻game 鐘意點玩咪點玩囉
你唔會話怕因為總有日轉game會失去哂所以技能,等級而唔玩呢隻game ma
死唔可怕

最可怕係百病纏身 長命百歲
情況就好似你投資咗好多嘢落隻game到, 為咗打怪同升lever不停咁喺度刷資源同經驗
, 然後到真正想享受嗰隻game嘅時候, 隻game無啦啦執咗笠, 嗰下真係好可惜
有錢就話驚姐 冇錢做最底個層不如早d死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞