你哋會唔會驚自己嘅人生就咁玩完?

344 回覆
1264 Like 69 Dislike
係咪想sell 保險
等開單呢 巴打
邊驚得咁多,落樓返工都可能比車撞死,唔返?
坐係屋企又可能冧樓,訓街?
日日擔驚受怕做咩
你唔想放低,有時跟本無得揀
活在當下開心一秒得一秒咪算
唔知你有冇睇過啲人畀人斬頭嘅片, 我相信你睇完之後就唔會再咁講

睇過幾條, 其中一條片條女畀人攞刀係咁捅個肚, 另一條友就喺度鋸佢條頸, 佢臨死前叫咗一下, 跟住條友就攞刀一野斬落去斷咗佢個頭, 跟住有啲類似胃酸嘅嘢飛咗出嚟, 嗰下真係覺得人好脆弱, 就咁就冇咗

如果你冇睇過呢啲片, 就唔好亂咁話我中二病, 我冇覺得自己勁過人哋好多, 只不過係覺得人類好脆弱, 我好認真㗎
生物就係咁
即係獅子老虎就唔脆弱

人生就係咁脆弱
所以唔洗擔心自己人生冇意義就玩完
多謝指點, 理解到呢個post嘅人真係唔係咁多
我想理解一下你嘅諗法
因為你怕死
要做到幾大嘅人生意義你先會面對你人生最驚嘅嘢
一樣感覺
唔係就應該有啲過慮
唔怕比車撞
同行出去比車撞
兩樣野黎?

同埋點解有覺得人生有意義又會去跳軌
即係日本個啲係人生高峰自殺?
有咩好驚 爛命一條
其實我係唔怕死, 正如我上面所講, 我係怕死得無意義

至於你想了解我想要嘅意義係乜嘢, 我諗其中一樣就係喺父母有生之年畀佢見到我嘅人生飛黃騰達, 畢竟樹欲靜而風不息子欲養而親不在, 呢樣都係我其中一個諗法
即係你好驚就得 人地活在當下就要話人得過且過?
咁你都講到呢個世界咁無常 活在當下唔係先應該咩
問人哋睇法叫人分享下 下一句又活在當下唔使應 惡過共產黨
有啲野整定嘅
真,原來唔係得我一個係咁諗
早幾日咳咳下反胃嘔,嘔到一半堆嘔吐物塞實喉嚨窒息。好好彩唔知點解再咳多幾下條喉嚨通返。果晚好驚就咁死咗,重要窒息係好辛苦
希望你追下啲留言, 有人終於get到我想講乜嘢, 更何況我上嚟開post係想問一啲我諗唔到嘅答案, 既然我已經知道呢個答案, 咁你答咗就等於冇答過, 所以我就想否咗啲公廁型答案, 答埋曬啲阿媽係女人嘅嘢, 咁答嚟做乜
我都想好似你咁諗, 咁其實係咪唔應該返工, 我覺得我返工根本就唔係活在當下, 只係為將來嘅自己搵錢洗, 咁不如我咬老综就算, 攞到錢就即刻去玩, 咁先係活在當下, 開心一秒得一秒, 至少如果咁樣我都係因為玩緊嘅時候死而唔係去返工嘅時候死
我之前都成日諗呢啲
覺得如果一世人咩成就都冇就咁死咗好浪費
後來漸漸認為其實所有野都係命中注定
你咁岩死咗,都只係條命唔好彩姐
唔會
因為已經玩完
生活多幾多日日子都係咁過嫁啦
聽日咪一樣要返工
咁禮拜五先撞死咪好sad囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞