你哋會唔會驚自己嘅人生就咁玩完?

344 回覆
1264 Like 69 Dislike
係咪想sell 保險
等開單呢 巴打
邊驚得咁多,落樓返工都可能比車撞死,唔返?
坐係屋企又可能冧樓,訓街?
日日擔驚受怕做咩
你唔想放低,有時跟本無得揀
活在當下開心一秒得一秒咪算
樓主d中二病

驚乜鳩
人生本來就係咁鳩

唔知你有冇睇過啲人畀人斬頭嘅片, 我相信你睇完之後就唔會再咁講

睇過幾條, 其中一條片條女畀人攞刀係咁捅個肚, 另一條友就喺度鋸佢條頸, 佢臨死前叫咗一下, 跟住條友就攞刀一野斬落去斷咗佢個頭, 跟住有啲類似胃酸嘅嘢飛咗出嚟, 嗰下真係覺得人好脆弱, 就咁就冇咗

如果你冇睇過呢啲片, 就唔好亂咁話我中二病, 我冇覺得自己勁過人哋好多, 只不過係覺得人類好脆弱, 我好認真㗎
玩完仲好
樓主d中二病

驚乜鳩
人生本來就係咁鳩

唔知你有冇睇過啲人畀人斬頭嘅片, 我相信你睇完之後就唔會再咁講

睇過幾條, 其中一條片條女畀人攞刀係咁捅個肚, 另一條友就喺度鋸佢條頸, 佢臨死前叫咗一下, 跟住條友就攞刀一野斬落去斷咗佢個頭, 跟住有啲類似胃酸嘅嘢飛咗出嚟, 嗰下真係覺得人好脆弱, 就咁就冇咗

如果你冇睇過呢啲片, 就唔好亂咁話我中二病, 我冇覺得自己勁過人哋好多, 只不過係覺得人類好脆弱, 我好認真㗎

即係獅子老虎就唔脆弱
樓主d中二病

驚乜鳩
人生本來就係咁鳩

人生就係咁脆弱
所以唔洗擔心自己人生冇意義就玩完
其實大部分人都未明樓主講乜 係到講撚埋曬乜鳩日日返工 係香港已死個班都唔撚應題

我明樓主你講乜 我啱啱搭緊小巴 思考緊呢個問題 就係連登見到你個post

假設你辛苦大半世 儲起曬所有野比將來既自己用 萬一死左點算 其實你呢個諗法有少少投資既概念 你既投資就係自己既壽命長度 同埋投資落將來既自己

呢個世界上所有野都涉及數學 機率 運氣 圓d咁講就係命運 整定 但實則上都係數學黎

不如咁講 你好似assume左只有儲錢同享樂兩極 事實上你可以攞個平衡點 無人叫你fing曬d錢 都無人叫你完全唔享樂 視乎返你對物質既需求去分配啦

如果當你有好想好想做 好想要既事/野 我都會建議你去買/去做 有時諗得太多 就係無活在當下 但數學角度 當然係有部分一定投資返未來自己 咁個比率就跟返你個人價值觀去調配啦

Btw你覺得未來既你值唔值得投資先你有無做開運動既習慣 飲食如何 心理健唔健康 講咁撚多 其實做人開心就長命 做多d運動 咁先係最令自己保值呀麻 你強壯又開心 你自己都唔覺得自己會早死啦

最後 建議樓主你可以睇返風險管理既書/影片 鑽研下數學既生活apply 可能會幫到你諗野 希望幫到你

多謝指點, 理解到呢個post嘅人真係唔係咁多
個個都講到話乜嘢返工俾車撞死就好, 又話自己唔怕死, 咁點解唔自己了結自己

繼續生存喺度做狗做乜嘢?

利申: 我怕死得人生無意義, 如果我覺得我嘅人生有意義其實我真係死而無憾, 即時跳軌都冇所謂

人生點解要有意義
人生又點叫有意義

有冇意義其實係好主觀嘅事, 人生需唔需要有意義亦都係好主觀嘅事, 至少我覺得我嘅人生需要有意義而依家未有意義

你覺得人生冇意義都冇所謂嘅話其實都冇乜嘢, 呢啲嘢又唔係一定要非黑即白, 大家睇法唔同啫

我想理解一下你嘅諗法
因為你怕死
要做到幾大嘅人生意義你先會面對你人生最驚嘅嘢
人生有很多事情 本來就是徒勞無功的啊
係咪想sell 保險
等開單呢 巴打

一樣感覺
唔係就應該有啲過慮
有咩好驚 爛命一條
人生點解要有意義
人生又點叫有意義

有冇意義其實係好主觀嘅事, 人生需唔需要有意義亦都係好主觀嘅事, 至少我覺得我嘅人生需要有意義而依家未有意義

你覺得人生冇意義都冇所謂嘅話其實都冇乜嘢, 呢啲嘢又唔係一定要非黑即白, 大家睇法唔同啫

我想理解一下你嘅諗法
因為你怕死
要做到幾大嘅人生意義你先會面對你人生最驚嘅嘢

其實我係唔怕死, 正如我上面所講, 我係怕死得無意義

至於你想了解我想要嘅意義係乜嘢, 我諗其中一樣就係喺父母有生之年畀佢見到我嘅人生飛黃騰達, 畢竟樹欲靜而風不息子欲養而親不在, 呢樣都係我其中一個諗法
以前都唔會, 但隨著成長見識多咗就發覺呢個世界都幾危險, 睇過幾次斬頭片, 覺得好恐怖, 原來人係咁脆弱, 畀人斬一斬就真係乜都冇, 或者出現意外,地震, 或者有槍擊案,生cancer等等, 咁樣搞一搞, 冇咗條命, 人生咁耐以嚟咁辛苦累積出嚟嘅嘢都一次過化為烏有

唔知你哋會唔會咁諗,但我相信以上嘅事喺呢個世界每分每秒都發生緊, 只不過係我哋唔知或者同我哋冇好彩, 呢一刻可以咁安逸咁喺度睇手機其實都覺得自己好幸福

有時真係覺得好迷惘, 到底咁努力係為乜, 人生話唔定聽日就會完結, 冇人可以知道下一秒會發生咩事, 每個地方都一定有人壓力好大, 大到精神失常控制唔到自己,可能一出街就有個痴線佬揸住把刀周圍劈人

你哋嘅睇法係點, 你哋係點樣預防或者係面對呢啲諗法, 可唔可以分享下

btw如果你係叫人活在當下就唔使回應, 咁樣就好似嗰啲搵到錢就fing嘅心態, 唔需要為未來諗咁多,得過且過

即係你好驚就得 人地活在當下就要話人得過且過?
咁你都講到呢個世界咁無常 活在當下唔係先應該咩
問人哋睇法叫人分享下 下一句又活在當下唔使應 惡過共產黨
有啲野整定嘅
早幾日咳咳下反胃嘔,嘔到一半堆嘔吐物塞實喉嚨窒息。好好彩唔知點解再咳多幾下條喉嚨通返。果晚好驚就咁死咗,重要窒息係好辛苦
以前都唔會, 但隨著成長見識多咗就發覺呢個世界都幾危險, 睇過幾次斬頭片, 覺得好恐怖, 原來人係咁脆弱, 畀人斬一斬就真係乜都冇, 或者出現意外,地震, 或者有槍擊案,生cancer等等, 咁樣搞一搞, 冇咗條命, 人生咁耐以嚟咁辛苦累積出嚟嘅嘢都一次過化為烏有

唔知你哋會唔會咁諗,但我相信以上嘅事喺呢個世界每分每秒都發生緊, 只不過係我哋唔知或者同我哋冇好彩, 呢一刻可以咁安逸咁喺度睇手機其實都覺得自己好幸福

有時真係覺得好迷惘, 到底咁努力係為乜, 人生話唔定聽日就會完結, 冇人可以知道下一秒會發生咩事, 每個地方都一定有人壓力好大, 大到精神失常控制唔到自己,可能一出街就有個痴線佬揸住把刀周圍劈人

你哋嘅睇法係點, 你哋係點樣預防或者係面對呢啲諗法, 可唔可以分享下

btw如果你係叫人活在當下就唔使回應, 咁樣就好似嗰啲搵到錢就fing嘅心態, 唔需要為未來諗咁多,得過且過

即係你好驚就得 人地活在當下就要話人得過且過?
咁你都講到呢個世界咁無常 活在當下唔係先應該咩
問人哋睇法叫人分享下 下一句又活在當下唔使應 惡過共產黨

希望你追下啲留言, 有人終於get到我想講乜嘢, 更何況我上嚟開post係想問一啲我諗唔到嘅答案, 既然我已經知道呢個答案, 咁你答咗就等於冇答過, 所以我就想否咗啲公廁型答案, 答埋曬啲阿媽係女人嘅嘢, 咁答嚟做乜
邊驚得咁多,落樓返工都可能比車撞死,唔返?
坐係屋企又可能冧樓,訓街?
日日擔驚受怕做咩
你唔想放低,有時跟本無得揀
活在當下開心一秒得一秒咪算

我都想好似你咁諗, 咁其實係咪唔應該返工, 我覺得我返工根本就唔係活在當下, 只係為將來嘅自己搵錢洗, 咁不如我咬老综就算, 攞到錢就即刻去玩, 咁先係活在當下, 開心一秒得一秒, 至少如果咁樣我都係因為玩緊嘅時候死而唔係去返工嘅時候死
我之前都成日諗呢啲
覺得如果一世人咩成就都冇就咁死咗好浪費
後來漸漸認為其實所有野都係命中注定
你咁岩死咗,都只係條命唔好彩姐
唔會
因為已經玩完
生活多幾多日日子都係咁過嫁啦
聽日咪一樣要返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞