你哋會唔會驚自己嘅人生就咁玩完?

344 回覆
1264 Like 69 Dislike
其實留得言嘅人話自己唔驚死亡好似冇乜說服力, 如果你真係唔驚嘅話你應該就唔會喺呢個世界上用緊連登討論, 而係喺新聞上面
你無錯
所以我唔撚返工
冇人會唔驚死
只係因為驚死而唔勇敢活着好不智
做人係無乜意義,個個人都係on99咁
今曰唔知聽日事,珍惜身邊每個人,對屋企人好啲
本來無一物
我想成為有錢人,而家學咗好多嘢就係希望可以向上流動, 但係發現其實好難, 屋企社經地位低想向上流根本就係冇可能嘅事, 冇資金冇人際關係

雖然人生係冇乜意義個個人都係戇鳩鳩咁, 但至少有錢人可以戇鳩得風光, 窮人就真係乜撚都唔係就死撚咗
即係點 唔怕死就要去死?
可以畀我番嚟搞鳩撞死我嗰個我會仲開心
個個都講到話乜嘢返工俾車撞死就好, 又話自己唔怕死, 咁點解唔自己了結自己

繼續生存喺度做狗做乜嘢?

利申: 我怕死得人生無意義, 如果我覺得我嘅人生有意義其實我真係死而無憾, 即時跳軌都冇所謂
樓主d中二病

驚乜鳩
人生本來就係咁鳩
屌你條傻閪 唔驚死就要主動去死?
縮返入你老母個閪執返個腦啦
咁點解上面又有人呻話寧願返工俾車撞死, 又唔怕死, 點解唔即時死撚咗佢??

你個腦到底喺邊? 我有講唔怕死就要主動去死? 我係想講嗰啲又想畀車撞死又唔怕死嗰啲但係又喺度鳩噏既人
人生點解要有意義
人生又點叫有意義
都唔知你驚乜鳩 驚啲自己控制唔到嘅嘢
同埋活在當下同搵幾多使幾多根本無抵觸
唔驚
因為本來無咩值得留戀
所以失去咗都唔會太可惜
其實大部分人都未明樓主講乜 係到講撚埋曬乜鳩日日返工 係香港已死個班都唔撚應題

我明樓主你講乜 我啱啱搭緊小巴 思考緊呢個問題 就係連登見到你個post

假設你辛苦大半世 儲起曬所有野比將來既自己用 萬一死左點算 其實你呢個諗法有少少投資既概念 你既投資就係自己既壽命長度 同埋投資落將來既自己

呢個世界上所有野都涉及數學 機率 運氣 圓d咁講就係命運 整定 但實則上都係數學黎

不如咁講 你好似assume左只有儲錢同享樂兩極 事實上你可以攞個平衡點 無人叫你fing曬d錢 都無人叫你完全唔享樂 視乎返你對物質既需求去分配啦

如果當你有好想好想做 好想要既事/野 我都會建議你去買/去做 有時諗得太多 就係無活在當下 但數學角度 當然係有部分一定投資返未來自己 咁個比率就跟返你個人價值觀去調配啦

Btw你覺得未來既你值唔值得投資先你有無做開運動既習慣 飲食如何 心理健唔健康 講咁撚多 其實做人開心就長命 做多d運動 咁先係最令自己保值呀麻 你強壯又開心 你自己都唔覺得自己會早死啦

最後 建議樓主你可以睇返風險管理既書/影片 鑽研下數學既生活apply 可能會幫到你諗野 希望幫到你
有冇意義其實係好主觀嘅事, 人生需唔需要有意義亦都係好主觀嘅事, 至少我覺得我嘅人生需要有意義而依家未有意義

你覺得人生冇意義都冇所謂嘅話其實都冇乜嘢, 呢啲嘢又唔係一定要非黑即白, 大家睇法唔同啫
留番半個身~高位截肢
之前無野輸,未驚過
反而而家愈大愈多野要做,愈多野都係啱啱起步,而家真係好撚驚死
之前睇完個阿伯殺死中風老婆單新聞
好怕自己有一日生勾勾但咩都做唔到比人照顧
連自己去死都做唔到果下好絕望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞