你哋會唔會驚自己嘅人生就咁玩完?

344 回覆
1264 Like 69 Dislike
真係咁諗做自己想做嘅嘢嘅話有幾多人會日日返工就係為咗將來先會努力返工,然後先會有OP講嘅憂慮,可能會突然間收皮乜都冇曬
一早玩完
視生如死
視死如生
活喺現今香港已經玩完啦
仲諗埋呢啲野
終於有人理解到
老死真係咁多種死亡入邊最恐怖最得人驚
嗰啲人隨時仲plan晒退休大計
日日唔睇戲唔去旅行慳錢等七八十歲買樓住
唔好太執著啲身外之物
對於啲無常嘅嘢睇得透啲
就明其實冇咩要擔心
生死有命 富貴在天
活在當下係叫你活好每一刻珍惜每一刻
唔係叫你亂鳩咁黎唔理將來

咁你擔心呢啲可以 擔心過度咪會變焦慮lor
好多野冇得避 但唔係叫你特登去死
食飯 行路 呼吸 每個都可能係死亡嘅原因
所以驚撚得咁多咩
我冇資產 冇前途 冇未來 唯一唔捨得係一個好大胸嘅女朋友
活在當下唔等於得過且過喎
你中文同邏輯都有問題
唔驚
如果就咁死都係因果報應
你今世同呢個世界緣盡
利申: 信佛
唔會
想快d添

同埋唔好死唔去吊住條命
如果我依家想同朋友去旅行享受生活, 辛辛苦苦咁儲咗半年錢, 但係因為一個意外就咁冇咗條命, 咁我算唔算係活在當下??

如果活在當下嘅意思係要考慮埋將來
將來, 咁我到底有冇在當下?? 定係我只不過係做緊未來自己嘅奴隸?? 幫半年後嘅自己打工搵錢去旅行
嚮香港做人,早啲死唔好咩?
做香港人咁辛苦你同我做埋佢喇。
樓又買唔起, 工時又長, 人多又擠迫,又多大陸蝗落嚟搶資源。
政府又一年衰過一年, 咁做個長命嘅香港人有咩咁值得慶幸?
講活在當下班人唔係鳩講
只係叫你地放低執着
即使冇天災 冇意外
你同我咁多年累積嘅野總會失去

你意識到生命脆弱
然後好好把握時間認清楚對你黎講最着緊嘅野 再好好珍惜
咁你先係好好地活着
先會有意義
成日都覺得自己會瞓住咁走咗
請問分別係乜嘢, 你淨係話人錯但係又冇講人哋邊度錯, 你呢個最多係hierarvhy of disagreement 中間嘅人, 提出咗反對嘅觀點但係冇提出任何理據支持
驚死唔去多d
點解聽開
是福不是禍
是禍躲不過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞