[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所

420 回覆
391 Like 8 Dislike
人都死咗,點解仲要用曠工呢啲負面字眼
缺勤/沒有上班,會唔會好啲呢。
香港+大陸 big 4應該係全球最chu最難頂, 咁多年都冇改善過.

超時工作有錢收叫OT, 冇錢收要自己食叫食鐘.

大陸big4 係十幾年前都係由香港office派人上去做開荒牛, 唔少HK office的食鐘大的manager喺香港冇位升, 咁咪上咗大陸office升SM/partner, 於是就帶埋香港D PK無限食鐘文化上去祖國發揚光大囉, 996小兒科啦!

2000-2010年有大批巨無霸H股排隊IPO, 當時大陸office基本上冇乜人手, 咁D workload香港office食唔晒, 就叫埋D overseas office借人過嚟幫手咁話, 於是有一批美國, 英國, 澳洲office的SA, manager second咗過嚟.

嗰班洋腸貴賓諗住嚟大中華整靚個CV順便食吓女, 大陸IPO咁鑊當然唔駛佢哋做, 主要頂返香港D悠job, 班洋腸喺外國最多都係peak season時正常OT吓咁, 當然唔會跟香港玩D無限食鐘咁on9, 夜晚喺office坐到8-9點就過老蘭落Pub食女, 都唔知幾咁開心.

至於D鐘就留返俾你班港豬社畜食鐘食飽佢啦!
成班同窗畢業7年

做audit同commercial 真係好大分別

Audit果班殘勁多
好簡單 因為下面堆second tier做緊同樣既嘢,福利差之餘仲要無人識
advisory係另一個故事
都要ot,不過鬼佬真係有人性啲,你病起碼唔會叫你係醫院做咁仆街
大陸其實都無咁wok
差幾皮 佢地話peak都係12附近
有同大陸分部合作過就知
所以依家班fresh grad 醒目
入唔到 big4 就轉行

Second tier 仲辛苦過 big4
前途又是要入番 big4
一將功成吾骨枯

係就係成功左,成功左之後用錢黎醫暗病、慢性病或者大病,仲要買偉哥服用,係幾爽既

所以話9成連登仔都缺少左分析力 真正有智慧既智者就係人人都去睇好去做big4就反而唔好做 搵條少人走既路仲輕鬆易發達成功
呢個世界有天堂地獄 但你落煉獄呢d都係 exceptional case啫 你死亡個一日記得自己講過咩喇 知唔知?
advisory個啲係點
轉出去做CFO應該都有?
咩grade先空降到做6位數既cfo?
audit轉出去做commercial都係當白紙一張隨時要down一個grade
外面大把前BIG 4老屎忽爭&霸住FC/CFO呢啲位
仲有人以為會計師好好搵,求其一個政府OFFICER都高人工過佢哋
麻師係醫生來
EG都係
講真呢啲係提子先會咁講

大把捱到unun 腳享受第二階段人生啦老實講audit 做routine 嘢條career path 同90%人比都贏撚哂(喺香港咁需要錢嘅地方嚟講),而且big 4 audit 又易入

真係食得鹹魚抵得渴
呢位Ching 係咪識阿樹 有Facebook page 嗰個?
,之前抄01有篇訪問佢嘅報道。
香港人連條命都係啲大企業大財團嘅
完全冇提子過
係架
同埋要係咁開會開會, discussion, pitching, presentation
好多時一日係講野多過做野
雖然係早D收工 但係另一種辛苦lor,渣乾腦汁
同埋升上去又要跑數,湊客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞