[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所

420 回覆
391 Like 8 Dislike
partner 搵生意邊洗做
係個partner出
邊到有萎縮過
Revenue年年升,越請越多人
法例寫明公司要audit,依一行係無可能消失
Turnover高就一直都係
做兩三年就帶一隻job周街都係
是但啦,最後咪又係簽名,真係會qualify個客咩
班partner 打開份afs q完你一輪當盡咗責任,Quality 洗撚理咩
Big4 一年接咁多job,有幾多宗真係告間audit firm失職?
越請越多人?冇可能
搵唔到具體數字
但E,D,P請fg audit依幾年係每年300-500咁請,以前係掃三大嘅人,最少都city/poly,依家係要請到落恒大樹大
但當然人手仲係唔夠啦,太多大陸新job
mid join 基本上係secons tier嘅都必請咁濟添
真係有手有腳就得

EY有無回應過其實個員工係點死
佢自己得到嘅資料可能仲少過傳媒啦
無啦,一定唔會認
驗屍報告又唔會話係因為勞碌過度
計全球big4就一定升,但計hk big4 未必係
老老豆豆 想當年97前都有big10 , 依家去到big4 , 遲下可能得big 3
邊到有萎縮過
Revenue年年升,越請越多人
法例寫明公司要audit,依一行係無可能消失
Turnover高就一直都係
做兩三年就帶一隻job周街都係
是但啦,最後咪又係簽名,真係會qualify個客咩
班partner 打開份afs q完你一輪當盡咗責任,Quality 洗撚理咩
Big4 一年接咁多job,有幾多宗真係告間audit firm失職?
越請越多人?冇可能
搵唔到具體數字
但E,D,P請fg audit依幾年係每年300-500咁請,以前係掃三大嘅人,最少都city/poly,依家係要請到落恒大樹大
但當然人手仲係唔夠啦,太多大陸新job
老老豆豆 想當年97前都有big10 , 依家去到big4 , 遲下可能得big 3

有可能
千祈唔好信咩audit學好多野之後大把出路,出面market don't give a fuck要入big4就入其他部門, advisory or deals, d人醒d,文化又唔會咁on9要你日日陪坐扮工,出路闊好多,就算真係得audit offer, 唔係FS呀CP1嗰d就千祈唔好濟,如果你唔想成為下一個新聞焦點
IT control ,電腦強制關機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞