[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所

420 回覆
391 Like 8 Dislike
未搵到就死埋 咁我寧願搵唔到?
返得b4預左無命 仲危險過做驚察/消防
橫掂都死 緊係搵多啲
Big 4 senior位 25k (要狂ot 同時in charge 幾隻case/field),去考差佬散仔消防返一放二並且不少公務員位都25K
事實上做6年有junior manager位40k,即系marginal return多公務員散仔15k,假設做audit做到你有病糖尿高血壓定期私家每月覆診幾千。

未計lifestyle ,health deterioration ,declining family and love relationship,計下opportunity cost 量化所有野,值吾值得自己用獨立思考分析la
低級員工返去OT 啦
上一代留落既香港人好勤力能屈能伸、獅子山精神真係累死好多人
FE 全咩係
覺得除時香港big4 turnover cover 埋其他國家ga big4 = 養全球big4
有啲job 3 個人做,少左一個就唔洗返屋企,deadline 又就到,果2個唔淆就假,大公司咁多政策,你話搵人頂就搵人頂咩
政府要強制hk big4 為每個員工做身體檢查再 disclose 出黎
但advisory 個腦要分析力夠
廿歲做過audit 一個月
番九放十我都頂唔順了
無上限Theoretically
同埋你咁諗既話你真係唔知ibank compliance尤其係AML而家有幾好景
據知事主疑因沒有上班,同事遂登門尋找
Compliance 做得高既好多都legal 底,高過partner 有乜出奇
做IT 寫鴨屎幾年都30k啦
又冇ot得咁誇張
分別係做big4預左不斷上位到十幾萬甚至更多
it狗30k 就係好多人既ceiling
樓上有人話partner收入無上限department head冇得比
其實好似好左,有同事迫科過黎,佢話真係有ot pay 同埋annual leave 係以月計

不過都係用命換返黎
6位數
最小都salary partner先有?
等我哋仲笑印度點票點死人
香港 account 都死到人
亞洲既繁榮係用人肉去頂
一星期七日
日日飛的here
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞