[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所

420 回覆
391 Like 8 Dislike
BOC 轉左去PwC 啦咩?
post ig 我又搭啲士 @pwc
FS Audit普遍有咩出路好過政府工?
洗唔洗拎返張死亡證去消假?
係咪香港會計師公會會長嗰組?
點解想走?我想入EO
(利申: audit dog)
死者係我朋友既屋企人......好似純粹係近番工先自己搬出去
唔係話特別有錢定點
EO>>>>>>>>>>>> AUDIT
big4之中ey真係最噁心
因為佢最大聲話自己people firm,但完全唔係嗰回事,仲要年年係到j自己係咪fg最想入公司頭幾
佢唔知奴役緊班人,佢嗰種偽善直情悔辱咁大家嘅智慧
調查結果:對大學生最有吸引力的僱主(只列首十位):

商科生

1. 香港政府
2. Google
3. 摩根大通
4. 安永(EY)
5. 滙豐銀行
6. 麥肯錫公司(McKinsey & Company)
7. 摩根士丹利
8. 高盛
9. 蘋果公司
10. 羅兵咸永道(PwC)

我屌你老母啦
唔撚知醜
點解無報紙敢訪問林智遠同鄭中正點睇?
平時講最高工時就起晒鋼
會計界一死人塌樓就唔知係邊
班仆街一定唔認關工作事
一定諗佢自己係屋企死,關佢地乜事
立法會個會計界代表要黎唔知做咩柒
其實是佢地個代人死做爛做
做生意的手法有問題
先至害死更多代的人
不如問 iCPA 班契弟死左去邊好過
ICPA 要黎更加唔知做咩柒

幫班會計廢老籌定安家費而搜集民脂民膏?

定係定期開舞會娛樂會計廢老?
以前嗰代都叫高回報,買到樓,轉出嚟又大把高位
而家香港cpa成四萬個
捱生捱死都係叫拎著幾皮,叫比上不足比下有餘

佢地個business model基本上就係搾盡每一個人,你走咗就搵第二個頂你
turnover年年都咁高但wfc
隻job年年轉人搞到quality差哂咪由佢啦,反正個客都係買簽名啫
既然個business model係work嘅,咪一直咁run落去

其實係依行做落去嘅人根本全部都對依種文化有責任
有啲人會考有啲人唔考
依家一代太興考牌,好多做audit嘅一樣掛哂cpa,cfa,frm係身
大佬會計要做嘅嘢有幾複雜。。考完牌幾皮嘢性價比高到傻啦下話
其實係行業價格成本太透明 係個客話減就減 big 4為左年年推大revenue 減到低過second tier 搶番黎做 唔wok下面d 狗 唔通pic 自己落手做咩?
多牌始終唔夠一個名校海歸的內地人爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞