[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所

420 回覆
391 Like 8 Dislike
逼科咁惡做,都咁多人爭住毒
奴性排行榜香港應該穩守第一
奴性重
致同會計師事務所諮詢服務合夥人湯飈建議:「擔任會計師不要太計較及與其他人比較,包括你的工作環境、薪金及福利等。」

HLB國衛會計師事務所合伙人楊俊文及鄭中正均表示,會計行業屬服務性行業,需具備犧牲精神,然而現時的年輕人卻愛計較、不願意付出,缺乏承擔。

德勤中國華南區主管合夥人黎嘉恩謂,四大會計師行是業內泰斗,雖然辛苦,但「你走出來,說自己是四大,人們自然會留意到你。
諗住的佢去返工
該會主席林智遠接受傳媒訪問時承認,雖然一般會計師樓表面上朝九晚六,但很多公司「十點仍然燈火通明」。不過,他表示年輕會計師工時長是因為他們「搏殺」,又指他們經驗淺出錯多,工時長是「做得慢」所致。執行委員會副主席潘俊華亦持相同意見,認為加班來自年輕人沉迷玩手機,與朋友「雞啄唔斷」,耽誤工作導致加班。

屌你老母,無咁大個頭唔好戴咁大頂帽,無人手係咁接job,仲要做埋垃圾paperwork。所以我好撚憎填埋乜撚audit planning, audit programme。
Nelson你寫本audit書真係垃圾到無輪,我考QP睇外國notes好過。
1. 做夠幾年人工高。阿樹26歲(前Big4職員)人工四萬。
2. 個名好聽,考完CPA後大把公司爭住要。
3. 無限量的工作機會,學習層面廣,而且年年升職。
4. 好嘅考試support,一個月study leave
5. 有得audit上市公司盤數,知道人哋公司點運作,好威威哦。
做big4 預左有錢冇命享
一將功成萬骨枯。

只要成功左,訓係度日日屌女都幾十萬一個月。
有料住灣仔 都要做到死
audit 武士
又要召喚老貓
peak season叫同事一定要返工。
諗起之前有單新聞,有個人做KPMG,因為感冒要請半日睇醫生,行緊去睇醫生被車撞死。
致同會計師事務所諮詢服務合夥人湯飈建議:「擔任會計師不要太計較及與其他人比較,包括你的工作環境、薪金及福利等。」

HLB國衛會計師事務所合伙人楊俊文及鄭中正均表示,會計行業屬服務性行業,需具備犧牲精神然而現時的年輕人卻愛計較、不願意付出,缺乏承擔

德勤中國華南區主管合夥人黎嘉恩謂,四大會計師行是業內泰斗,雖然辛苦,但「你走出來,說自己是四大,人們自然會留意到你

on撚9,唔比較人工咁比較啲乜?
話自己係四大真係笑撚死人咩,而家話自己係四大即係變成過勞猝死嘅象徵
1. 做夠幾年人工高。阿樹26歲(前Big4職員)人工四萬。
2. 個名好聽,考完CPA後大把公司爭住要。
3. 無限量的工作機會,學習層面廣,而且年年升職。
4. 好嘅考試support,一個月study leave
5. 有得audit上市公司盤數,知道人哋公司點運作,好威威哦

做到死咗唔慌唔威威
EY 唔報出黎,得個傳字,年中都唔知死幾多個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞