[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所

420 回覆
391 Like 8 Dislike
咁慘
有頭髮邊個想做癩痢啊
香港地搵唔到錢就食屎啦
等班child登仔仲吹奏會計狗,捱幾年考到牌就穩定50k

係咁易就好,大把人捱到但個身體其實已經一早壞左

女既殘左10年,男既脫髮,大肚腩

咩手震,心跳冇啦啦跳勁快之後又冇野就唔洗講啦
未入逼科嘅想入逼科
入咗逼科嘅個個想做政府

利申 屋企人FG入咗逼科 一年都冇就跳去做政府 而家日日準時放工幾撚爽
big4咁惡做但做幾年咁高人工。
Consultant更惡做但每年加1000公平咩。
返工=
big4個臭名,地獄既工作環境係00年代時已經聽唔少,過左差咁唔多20年都冇變過仲要愈來愈犀利

之前係唔知邊個post有巴打講過big4一年猝死10幾件
好心呢啲痴線工就唔好做啦
冇人做既話啲老細就會調節番個工時啦
仲要比個咁好聽個名big 4
華人咁低賤唔係無原因
外國好似少啲
even 係london睇forum 話hours from 9hr to 12hr
都仲未講而依成日要幫支那公司sign ,但條數一睇就知問題多到閪
大把人唔想上身最後唯有辭職
老綜或成最大嬴家
人地問你買過樓未呀,太監教人扑野,9唔撚搭8

https://lihkg.com/thread/886259/page/34
入黎找數啦賤種
水記FS都係
今年好幾個人做到入廠
我相信係亞洲
因為向歐洲你咁做法律唔比
Audit狗真係慘D,個文化同奴性真係頂唔順

Advisory 會好少少,好多鬼佬好chill,deadline 前先wok d 咁,平時都係正常番工時間,人工又高過Audit

利申:做緊
外國second tier 做過
peak 極都係1am 走
對比起香港要睇日出根本係痴鳩線
tax 如何
未打完回覆就暈低?
支那big4加班都好勁,P同D幾年前有人過勞死上埋報紙。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞