[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所

420 回覆
391 Like 8 Dislike
想走但未走
據說佢本身唔單止個樣殘
身體仲幾虛下 出事前已經日日咳
見佢no show 覺得佢出事 所以派人去搵佢
騎虎難下
都四月尾新聞啦 我以為又一單
ching 知唔知big4 有冇部門專做com sec
我覺得入左audit firm做幾年(可能到senior grade)都未必會跳去政府做entry level既位,因為政府工好似係計年資,越早入越快跳到頂。(唔sure,有錯請指出)
如果FG果陣有得揀,我諗正常人都會做政府工
講真,邊份工曠工幾日會有同事搵上門
而且仲識估到暈佐係屋企報警破門
BTW 係曠一日工
4月30號當日無番工
其實一個經理做咩公司都好 無啦啦唔返工冇任何消息 正常反應都係擔心唔知出左咩事呀嘛?
政府有唔係entry 位俾你報架嘛
我就係fg入 做到人生無晒目標又頹 乜都學唔到得啲好admin嘅task

想出翻去commercial呢排少opening唔請人 見身邊啲人好難轉翻出去 走唔到 再咁落去好驚自己變廢老 成世人係到儲年資
而家入到政府跳point 你starting 又唔低
梗係儲錢走人 點會變廢老
我公司都用緊,啲人都幾廢同串,以為自己高人一等
美國peak season 2-3點收工 但係一年得3-4個月 peak
1日唔返工即日已經有人上門搵你,返工返到好似差人錢咁
因為果位經理身上有14隻JOB
其中幾隻仲係listco
佢都想放病假 佢明佢放假 啲Job會斷鏈咁停哂
唉 有得抖有邊個想chur
澳洲仲要起薪3萬HKD
一個人唔係度就會斷鏈
咁呢個係成個架構的問題
如果可以請多一倍人就唔會有一人責責14隻job發生
咁冇責任心
快撚d 返去同腦細道歉添呀
做狗就遇左啦
利申:身邊好多狗 晚晚post story搭的士
聽講佢地team依家都係咁chur; 完全無因為依件事有所改變。

唔該各位老闆,管理層,唔好因為無法律責任就當依件事係個別員工身體有事,就不了了之。 如果唔係你地請唔夠人,或者無考慮自己firm嘅capacity 就去接job,就唔會影響到員工作息,影響員工健康,危害員工生命。你賺嘅錢,係人命。係用人命換返來!

仲有,作為M grade或以下,你地身體有事,你自己都有責任。廿幾三十歲,人講你就要聽?有槍指住你做? 身體感覺唔得就係唔得,要斷然離場。唔好人地留下你,又用經濟誘因留你,你就留。咁樣唔係上進,而係對自己同家人嘅不負責任。

仲有,麻煩公司剷除寄生蟲。無能力嘅又升,有能力又升,搞到啲job向有能力又肯做嘅人傾斜,無料嘅就un un腳做1,2隻就算。 大家人工又差唔遠。 老闆你不如炒咗佢地release返啲budget請人好過啦,屌!

長遠只會愈來愈少人入行,工作會隨著新standard 愈來愈多同複雜,飛機又愈放愈嚴重,根本address 唔到risk, quality每況愈下,個行業真係玩撚完!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞