[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所

420 回覆
391 Like 8 Dislike
I wear a suit, I belong to the tute
拎埋D錢拍埋D俾人笑到臉黃嘅廣告。
公會唔會幫弱勢社群發聲架啦,只會更傾向Big4同建制派利益。
1隻隻打橫出返黎
得罪哂全部兒登仔😂😂😂
應該搵啲讀緊U既巴打係U入面宣傳下,EY死左人都若無其事,諗住側側膊過骨

比啲準備入EY既SA知道自己既未來老細係幾咁People First 襯未入去之前仲有機會Reject offer

為左呢間號稱People First既公司賣命做到死埋,到最後公司一句說話都唔會為你講

仲好意思話Building a better working world
不推不是人
公會一向都是代表資方
以前幫老闆用qp experiences 剝削員工
埋大好似半個 department 都是EY 出黎
三大去哂P D 啦

非三大咪去E K囉
Audit 同 accounting 嘅嘢大把堆住做
個頭清完個頭又黎
等警方調查
查完出嚟咪係猝死,死因無可疑
驗屍報告就係心臟麻痺之類,總知法醫就一定唔會寫過勞死嘅
咁即係唔關EY事啦,佢可能覺得自己先係受害人,無端端要猝死搞到入佢數
到時你班友再嘈佢就寫唔排除法律追究你地班友亂up嘅權利
講緊教職員啊
聰明仔
證明待遇十年如一日
build a better working world
公司: 死左又點 ? 都要做架!!!
燒D working
EX老闆:「你死咗我都燒幾疊W/P同部notebook比你落去繼續做。」

好啦!睇下「親愛」嘅HKICPA以前對經濟不景下嘅會員有乜講:
《在經濟不景下自處》"Coping with the Downturn"
Don’t expect a raise or a bonus—you’re lucky to have a job.
不要期望加薪和獎金,因為你有工作已經很幸運。
If you survive a lay-off expect to feel “survivor”guilt but don’t dwell on it because you could easily be next.
能於公司裁員中倖存,你應該感到一種「生存者的內疚」,但別想太多,否則你很可能是下一個。
Remember all those colleagues who lost their jobs to help you through the long work hours.
想想那些失去了工作的同事,你便能熬過漫長的工作時間。
Expect to take unpaid leave—this is a profession-wide trend anyway.
有接受無薪假期的心理準備,無論如何這是在專業中盛行的趨勢。
Appreciate unpaid leave because it allows everyone to stay in the game and it gives you time to take a break.
你應該欣賞無薪假期制度,因為它能讓每個人留低,你也有時間休息一下。
所以依行越黎越委縮真是唔值得可惜
班廢老剝削員工剝削得咁盡
只會令更多人做夠年期就閃人
咩事黎,意思係寫5:30pm 但4a.m 走?
8:30 點返到,仲要2~3am
起hk 依家水尾其實都開心,睇下日後partner 要落手落腳做埋working 就好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞