[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所

420 回覆
391 Like 8 Dislike
講得好岩
以前做junior仲輕鬆d既時候 都唔明點解d senior好似好忙咁 明明黎黎去去都係做果d野姐
到自己做左senior 先發現多野處理到仆街
又要清Q 又要教下面既人做野
D客又唔合作 成日話我地增加佢地workload
當timeline又緊 人手又唔夠既情況下
D同事做到爆煲真係唔出奇
少人入行就預左
尤其是頭幾年同其他行業的差幅越來越少
無人肯去做班撚屌老闆就要跪

不過香港人鐘意搶住去做狗
個recovery rate其實計黎有乜水
成日用個recovery rate黎壓d細
唔比booking唔比ot
ot唔補水放返假
其實對間公司無cash outflow
但係就死都唔比
你個friend係咪入左ocean
同埋外國多數multi-regulated 同管得好嚴 特別美國 捉到你放飛機就大檸樂
明白auditor 既辛苦 10-q 10-k 真係玩死人 10-q得40日

利申:係us list co 做緊
香港應該引入類似 SOX,比個internal control fail 就正.
到時候D管理層先會認真
致同會計師事務所諮詢服務合夥人湯飈建議:「擔任會計師不要太計較及與其他人比較,包括你的工作環境、薪金及福利等。」
SOX 同 PCAOB Audit 真係好難頂 特別多數係美國manager lead, 捉得好緊同Fail左罰好金
自己就係過來人 入面成班廢老廢中有入無出
想穩定又無咩野心嘅話 EO啱你
咁先有阻嚇性
而家D管理層 同 auditor 根本都係柴娃娃
港交所做生意又唔理
港交所先係最垃圾果個 掛著做生意是是但但 勁多劣質上市公司
其實SFC 應該要包埋審計師
依加好多2,3線audit firm (big4 都唔弱) 真係恰埋眼簽名 痴撚線
其實應該好似英美咁整個獨立audit/accounting regulator
係呀 咪個垃圾公會囉
痴根 上次罰DTT partner 3,4萬
嘩好有阻嚇性
要有阻嚇性一定要好似SFC 咁
好心feel到就黎死就醒水退場啦
有咩緊要得過自己條命丫
返工返死左
以前可能仲會有得咁玩,依家好難...
做到M grade 又會覺得你唔夠industry experience
做到senior grade又會覺得你唔夠project management skills, 上唔到controller...
都唔知幾時走好
sad but true
香港老闆當香港人奴隸
其實有冇audit狗係甘心情願入去做到死做到殘?
利申:呢度有一隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞