[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所

420 回覆
391 Like 8 Dislike
其實咁樣真係玩爛香港金融界
中二病少少咁講,auditor可以話係香港金融界嘅把關,依家班內地生仲係十年前寒窗苦讀嘅勤力學生? 去外國讀書嘅仲係廿年前班精通外語嘅尖子?

還是係內地富商嘅後代,係大學玩左三四年,靠關係入大公司繼續hea啊? 個個入到Big Four又好,Ibank又好,都係齋靠關係搵生意,根本無心做好Technical嗰part。 然後真係有心做嘅,就俾依班人搞到做到狗咁。

本地學生又唔肯請!
抵死
唔識反抗
淨係識做做做
人地公司當你係一隻棋ja傻仔
你又同人賣命
支那化係咁啦,你覺得2047香港既法律,制度,環境仲同支那有分別?
支那同香港係行裙帶資本主義同西方根本2樣野
香港賤民最盡都係搵到50k~80K呢個階層已經到頂
依加好多支那公司條數係有問題都照簽,真係等貿易戰夾爆佢
有錢就請多幾個人啦仆街

其實咁樣真係玩爛香港金融界
中二病少少咁講,auditor可以話係香港金融界嘅把關,依家班內地生仲係十年前寒窗苦讀嘅勤力學生? 去外國讀書嘅仲係廿年前班精通外語嘅尖子?

還是係內地富商嘅後代,係大學玩左三四年,靠關係入大公司繼續hea啊? 個個入到Big Four又好,Ibank又好,都係齋靠關係搵生意,根本無心做好Technical嗰part。 然後真係有心做嘅,就俾依班人搞到做到狗咁。

本地學生又唔肯請!

唔怪得聽過有D係Big4做嘅係list co.老闆D仔女。
老豆老母係Big4客或者partner,點駛做wok job,點會比好多嘢佢哋做?
你估得你知咩
咁咪入Big4 consulting 做consultant囉
所以低賤工作全部畀哂賤民出身既人做1人做5個人野永遠都做唔哂

有錢有背景唔洗做
點解會入到同事間屋?
FRC 算唔算?

雖然同公會一樣都係冇撚用
People Firm
而家咪話要re-establish一個新regulator因為FRC太冇力
唔係唔請本地學生 係本地學生唔再take offer (至少少左好多)
外國second tier 做過
peak 極都係1am 走
對比起香港要睇日出根本係痴鳩線

但係九點要返返去
咁啫係冇放過工
健吾都share左

但下面好多留言都話做得big4預左
到底幾時返工變左連條命都係屬於公司?
香港人幾時變到咁扭曲
咁唔正常既野都覺得冇問題?
明明係d老闆壓榨員工
居然係怪員工唔識轉工抵撚死
點解唔係怪返d老闆幾咁無良?
過勞死錯既唔係老闆而係員工
我真係長知識了
不嬲都咁扭曲
有時真係唔可以怪啲鬼佬睇我地唔起
班公會狗廢老見到FRC 侵犯自己利益
梗係想個局有咁無撚用得無撚用
唔見佢地幾年前想阻FRC 成立

公會只係比佢地呃飯食同分臧的地方
成班小學雞成日玩權鬥
舞會expense條數大到勁唔re

班老野一定成日係胡忠跳舞
發夢夢見EY班HR會叫班FG new joiners 去填Universum
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞