汽車用品店員,你問我答 (3)

1001 回覆
11 Like 10 Dislike
普通清潔係唔錯架! 聽你指示用埋果塊布係唔會有印留低

Ok 加入購物車先
想做ppf但好貴
有冇啲咩好推介

我都唔捨得
鍾意多定少泡?
巴打想問bmw 補油筆邊度多?同埋點配色?車身又搵唔到個color code
thx
想問下meguiars da power system係咪特别正 因為見淘仔都有啲類似嘅野 見價錢都差幾遠下
仲有如果係好舊果啲車 啲絨凳同埋車籠可以點搞 係咪照用turtle 洗絨布果隻就得 同埋啲膠件有啲老化係咪冇得搞要買過?
想收部平平地嘅車 諗住deep clean翻新
仲有啲咩可以做翻新架車巴打可以指點下
佢係 dual action 無咁易打穿油
仲有如果係好舊果啲車 啲絨凳同埋車籠可以點搞 係咪照用turtle 洗絨布果隻就得
->> yes

同埋啲膠件有啲老化係咪冇得搞要買過?
https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-tire-and-trim-gel-for-plastic-and-rubber/

想收部平平地嘅車 諗住deep clean翻新
仲有啲咩可以做翻新架車巴打可以指點下
都係內籠清潔 + 外面車漆做下拋光整返靚佢
https://www.hkcarproduct.com/compound-vs-polish-vs-wax-%e7%b2%97%e8%a0%9f-vs-%e6%8b%8b%e5%85%89-vs-%e5%b9%bc%e8%a0%9f/
粗蠟同拋光係咪meguiars果隻極品粗蠟抵用? 咁有邊隻幼蠟抵玩?
同埋meguiars da power system 要做哂三個步驟係咪要另外每隻pad都要買?
我都知我好多問題
每次洗車剩係用呢支野都夠喇可
布椅用唔用得絲絨呢隻?定有其他?
又想課下金啦,中哂毒
另外加問,呢支「Chemical Guys P40 Detailer Spray With Carnauba」就嚟用哂,又想試新嘢「Chemical Guys Butter Wet Wax 」 比較兩者係咪後者會好啲?定其實係唔同功能嘅產品嚟?
3m 平 d
da power system 本身已跟左 polish pad
yes
can ar
係外國係 butter wet wax hot 好多
我只係知佢比較易上易抹, 持久度可能好少少
不過貴 5 成
陳年膠痕有無方法搞到?已用過白電油同wd40都失敗。。。
swift 2018車網有無推介 連埋裝幾錢左右
冇計,架車好舊,好想用呢啲wax 令架車新淨啲,都係想外觀靚仔啲自己揸得開心

P.S 第一部車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞