汽車用品店員,你問我答 (3)

1001 回覆
11 Like 10 Dislike
巴打urgent,依家去洗車
支Chemical Guys Citrus Wash & Gloss 用噴噴壺 1L水開幾多?
30-50ml
長泊露天爛地 點保養好
車冚定太陽檔就夠
勤 d 洗車
用車冚要小心刮花, 特別係部車好污糟個陣
個格格格聲 點解決?
係咩原因?
有時架車 揸揸下 會向前chok 一chok
洗車本身諗住兩個禮拜一次
太頂唔順就一個禮拜
我都有擔心呢個問題見過唔少人都話會刮花
如果淨係太陽檔會唔會冇乜效用
搵車房 check
本身我唔係特別熟整車架野
可能係杯士爛左
新車?
唔係 09年車
只係上手keep得幾靚仔
但俾我拎咗黎泊爛地
我都係泊爛地,都係幫襯呢位巴打買嘢,有咩隨便問,大家交流下
番工收工長泊露天,鍍膜係唔係無咩用
我大概一個禮拜就要洗車,太污糟,打蠟有無咩幫忙?
如果係用邊隻好
白色車長泊露天, 無計, 無室內位

而家覺得開始有少少黃,但洗完車隔一兩日又開始污糟

係咪要考慮爆白, 加鍍膜打蠟? , 爆白通常係咪KEEPER PRO都會有

擔心架車遲多幾年D白色會甩7 , 到時全車噴過珍珠白好金
CHING 支 CG EcoSmart waterless幾時返貨

不過層 coating 會比較快瓜柴
但就算唔做 coating 都一定要用防 UV 既蠟/Sealant
用去污力比較強既洗車水
可以睇睇我上面個 reply
1GAL 有貨
16oz 要 around Christmas 啦......
其實我情況都係長泊露天

我用呢隻Chemical Guys P40 Detailer Spray With Carnauba P40 噴蠟有冇防UV?

同最近買咗 Chemical Guys Citrus Wash & Gloss 夠唔夠強?

另外上次你問我隻Chemical Guys Window Clean Plus ,我唔識評論,不過有比較下好過3M果支
就算用spray wax 都好, 好似最好半年做一次 liquid wax/ paste wax
用鍍膜OK既洗車水去洗
我用呢隻Chemical Guys P40 Detailer Spray With Carnauba P40 噴蠟有冇防UV?
--> yes
同最近買咗 Chemical Guys Citrus Wash & Gloss 夠唔夠強?
--> yes
另外上次你問我隻Chemical Guys Window Clean Plus ,我唔識評論,不過有比較下好過3M果支

唔洗怕倒我米, 我真心想知的
鍍左膜係咪唔驚石仔彈花
因為我架成10年車,啲玻璃都唔係靚仔,支嘢用完係冇痕嘅,不過啲水漬都係清唔到
係去唔到水漬的 sorry man
佢係普通清潔用
下次有機會可以試試呢個
唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞