汽車用品店員,你問我答 (3)

1001 回覆
11 Like 10 Dislike
用黑個隻
Thx 呢隻買錯色會點
呢隻好似一抹就冇, 同埋會有層霧喺面
呢隻的確唔抹得
[member]
呢款龜牌水蠟可唔可以抹落玻璃到?
http://henrychemical.com/index.php?route=product/product&path=12_1205&product_id=39[

另問我架車黑色係咪買番FOR黑色車用嘅水蠟會好D?/member]
呢款龜牌水蠟可唔可以抹落玻璃到? <--- no

買番FOR黑色 <--- 睇自己鐘意用咩蠟多 d
黑色車想用水蠟求推

同埋玻璃要點保養唔該清
黑色車想用水蠟求推
<--- 真係有好多 option wor.... 有咩要求?

同埋玻璃要點保養唔該清
最緊要清潔乾淨, 去油膜
如果要清番層coating 洗唔洗用乜野去清?
定就咁清水抹走佢就得?
用去油膜既野
我又嚟消費啦

1.Waterless嘅呢隻好唔好「Chemical Guys Hyper Concentrated Waterless Car Wash & Wax」有冇壺送埋用嚟稀釋?

2.如果覺得玻璃唔透徹係唔係用呢隻「台灣Vanguard超人氣產品 「玻璃重垢歸零膏」 200g」

3.「Chemical Guys Heavy Duty Waterspot Remover」呢隻係for 車身定玻璃?
1.Waterless嘅呢隻好唔好「Chemical Guys Hyper Concentrated Waterless Car Wash & Wax」有冇壺送埋用嚟稀釋?
--> 幾抵用, 因為一支開 16 支, 清潔力又 ok
冇送壺
2.如果覺得玻璃唔透徹係唔係用呢隻「台灣Vanguard超人氣產品 「玻璃重垢歸零膏」 200g」
Yes

3.「Chemical Guys Heavy Duty Waterspot Remover」呢隻係for 車身定玻璃?
both
咁其實如果淨focus玻璃,淨買2得唔得。1.送個壺嚟啦
1<-- sorry no
2<-- yes, can buy Vanguard if for glass only
咁你有冇壺賣呀俾條link嚟呀大俠
新手想問樓主 如果要長泊室外 有啲咩保養功夫係一定要做? 或者有啲咩用品係一定要幫襯你介紹吓
可以既勤洗車
用防 UV 既蠟/sealant/coating
對架車會好好多
內籠定期用護養產品, 會好好多
巴打, 有野問
車身外露膠邊好Q污糟, 用下面依隻清潔得唔得? 定有無其他介紹?

https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-nonsense-colorless-odorless-all-surface-cleaner/
邊度噴蠟最防污同扇水
Diablo 16oz 幾時返貨
巴打講嘅防uv果啲全部係出去俾人打層嘢上去的?
內籠護養產品有邊啲推介
如果你有用左先
平時洗車洗唔甩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞