汽車用品店員,你問我答 (3)

1001 回覆
11 Like 10 Dislike
爆左舊 post

將某 d 成日有人問既野先 post 左先

1) 做唔做鍍膜好
--> 做左鍍膜的確係易 keep d,

2) 鍍膜自己做難唔難?
--> 唔難, 係心機同時間, 有貓紙

3) 太陽紋/蜘蛛網紋要點去?
-->唔太深拋光已經得

4) 咩叫拋光
--> https://www.hkcarproduct.com/compound-vs-polish-vs-wax-%E7%B2%97%E8%A0%9F-vs-%E6%8B%8B%E5%85%89-vs-%E5%B9%BC%E8%A0%9F/

5) 鋪頭係邊?
--> 荔枝角,TG: http://t.me/hkcarproduct

6) 玻璃好似好唔清要點攪
--> 去油膜去水漬
白色車放露天車場
淘寶買左車衣 但係太大幅 好難收藏
有無計可以keep 部車好d

如果唔比人做鍍膜
就自己洗完車後一定要勤用有防UV既 sealant 一噴一抹, D 白色會好好多冇咁易變
借問聲咩樣?
差唔多隻隻牌子都有 wor
對呢方面無認識
白特個款打蠟機粒電捱到幾耐先要recharge?
15-25 分鐘
所以自己已有鋰電批既話一定係買美光DA個頭, 仲要平D
遲咗幾日睇到呢個Post

你地有Chemical Guys 洗Softtop野賣
自己做鍍膜有咩技巧?
自己貼茶紙點睇
有冇隻野類似keeper果隻爆白
但美光DA係咪一定要配番佢隻海綿?

咁你買左咩?
最緊要慢慢整唔好心急
我冇玩過唔識睇
唔係
好多人會買 Chemical Guys 個隻
有冇隻野類似keeper果隻爆白
<--- 未用過唔知點爆白法
白色車好多時都會變黃,用左爆白部車就會變番白
sorry 我唔識
買咗你對家嘅德國野
都洗得乾淨嘅
不過差支保護劑
點會係對家
唔同牌子 je
o岩用就得
大約早半年前係你到買左個kwazar噴泡壺,用左幾次之後擺左幾個月無用,尋日再用噴左十秒左右就唔識出泡,只係個噴嘴流少量泡出黎好似女人比人中出完流精咁,之後直程唔出泡,開頭以為開得太多泡索性成壺野倒左去只落少量洗車液再溝水都係出唔到泡,跟住再淨係入清水,一樣連水都唔識噴,應該係咩問題?
應該係條膠邊收左皮, 我果個都係咁, 撩出黎洗乾淨再裝番, 好煩

問過話用完打開佢, 唔好扭實佢會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞