23個都縣府,半個日本的遊記

607 回覆
87 Like 14 Dislike

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之七:大分]
#5 夜景驚魂

筆者愛美景,更愛獨享美景
在「十文字原觀景台」獨享別府夜景,本應十分寫意十分浪漫
最後竟成了一次驚險經歷
由於巴士班次疏落,在觀景台逗留了快兩個小時
期間間中也有遊客驅車而至
但他們全部停留數分鐘拍個照便離去
大部份時間,筆者也是獨自一人俯瞰夜景
若有所思,若有所悟
回程之際,獨自站在公路旁、離觀景台三分鐘步程的巴士站前等待
身前一片荒蕪,沒有車,沒有人
身旁只有一盞若隱若現的街燈
身後一片漆黑,不時傳出怪聲
風聲?蟲聲?還是......
平生不作虧心事,「夜晚都係好撚驚」
巴士何時會來?
巴士到底會不會來?
幸好巴士還是來了
等待巴士的十數分鐘,相比起之前一個多小時的觀景時刻
竟然如此漫長
後來聽友人說,原來觀景台附近有憤場
然後回想...... 還是不要想好了

日本D鬼文化素養應該好D
唔會亂搞人既
唔會亂搞人既
唔會亂搞人既

係咁對住你講Sumimasen都驚啦

#6 推薦

之前花了不小篇幅描述別府的溫泉設施有多中伏
總覺得有點對不起別府
別府市內的溫泉設施,筆者共去過二十一個
今回就為大家推薦筆者一試後感覺良好的五個別府溫泉設施

一. 北浜温泉 テルマス
https://www.city.beppu.oita.jp/sisetu/shieionsen/detail8.html
有可坐擁無敵大海景的露天溫泉

二. てんぐの湯
http://www.gloria-g.com/gpalace/tengu/index.html
最大賣點是24小時開放

三. 鉄輪むし湯
http://www.city.beppu.oita.jp/sisetu/shieionsen/detail11.html
能泡草藥浴,頗有趣

四. ひょうたん温泉
http://www.hyotan-onsen.com/
佔地頗大,內有多種溫泉

五. いちのいで会館
http://www.88onsen.com/spot/detail/hid/40
泉溫偏暖,適合怕熱人士
隨入浴附送午餐跟綠茶,一條龍服務
但地點有點偏僻
落住雪浸露天溫泉好爽
未試過既一定要試

#7 全裸

不少人泡露天溫泉,也很重視其景觀
到位處日田市的天瀨溫泉,你就能邊坐擁360度無敵大街景
同一時間,你自身亦成為街景的一部份
任誰走過,也能看到你全裸泡溫泉的身影
害羞嗎?「紅都面哂」嗎?
筆者倒覺得看到你全裸身影的路人可能會更害羞

落住雪浸露天溫泉好爽
未試過既一定要試

這些機會
落住雪浸露天溫泉好爽
未試過既一定要試

這些機會

係下呂試過
落住雪浸露天溫泉好爽
未試過既一定要試

這些機會

係下呂試過

會唔想走出個溫泉
正皮留名
落住雪浸露天溫泉好爽
未試過既一定要試

這些機會

係下呂試過

會唔想走出個溫泉

好舒服
我都想去曬成個日本
lm
日本真係好多韓國人
之前去北海道韓國人仲多過香港台灣大陸人

由其九州
釜山搭程船就去到福岡

呢個真,九州去到邊都有泡菜人
由其食燒肉個啲,一半都講泡文

#8 小京都

日田市雖位處大分縣
但離福岡的博多卻不太遠,約一個多小時車程
從日田火車站出發
向前走,能到隈町
賣點是河景跟溫泉
景觀普通
但筆者到訪當日差不多一個遊客也沒有,氣氛取勝
向後走,能到被人稱為「九州小京都」的豆田町
外觀大相逕庭暫且不說
更不見穿和服的港女大媽,更不見蜂擁而至的旅行團
真的像京都嗎?
豆田町的遊人雖遠較車站另一邊的隈町多,但應該還不及京都的十分之一
沒絲毫壓逼感
特產店的商品亦比較特別比較在地,難在日本其他地方找到
沿途有幾間頗有特色的博物館,大都與日田本地的歷史文化有關,頗有趣
當地著名的「日田炒麵」(日田焼きそば)更是絕不能錯過
這可說是筆者在日本吃過最好吃的日式炒麵
雖然「九州小京都」這稱號有點名不符實
但相較京都,筆者倒是較喜歡日田

留名
日本真係好多韓國人
之前去北海道韓國人仲多過香港台灣大陸人

由其九州
釜山搭程船就去到福岡

呢個真,九州去到邊都有泡菜人
由其食燒肉個啲,一半都講泡文

斯巴如媽
想問下如果我有伊東one day pass,但由熱海上車,咁我係咪買由熱海-伊東既車票錢,之後一直坐到河津就可以?定係要係伊東出閘再入
想問下如果我有伊東one day pass,但由熱海上車,咁我係咪買由熱海-伊東既車票錢,之後一直坐到河津就可以?定係要係伊東出閘再入

冇去過,等其他巴絲答

冇去過,等其他巴絲答

其實都係舉例,有無人試過由pass以外車站上車,係pass入面車站落車?車費應該點計同使唔使先出閘再用pass 入? 定係去落車去精算機會搞到

冇去過,等其他巴絲答

其實都係舉例,有無人試過由pass以外車站上車,係pass入面車站落車?車費應該點計同使唔使先出閘再用pass 入? 定係去落車去精算機會搞到

九州既話,車上面會有staff Check飛
買張由起點車站至Pass最先起效果個車站既車飛
Check飛個陣比哂個Pass同張車飛佢,再話比佢聽自己去邊
應該就Ok唔洗特登再落車
其他地方我唔敢講個時係關西搭jr冇比人Check過飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞