23個都縣府,半個日本的遊記

607 回覆
87 Like 14 Dislike
樓主咁有錢

超窮遊
利申:試過窮到訓M記,仲訓過幾晚,有再機會分享下

樓主巴定絲

秘密
只可以講會見到大量趕唔到終電既日本妹係度訓

唔怕危險咩?

初頭都會有少少怕
但訓左幾晚
又冇咩事發生

可唔可以執日本妹上房

E個重任交比你
樓主咁有錢

超窮遊

樓主巴定絲

秘密

唔怕危險咩?

初頭都會有少少怕
但訓左幾晚
又冇咩事發生

可唔可以執日本妹上房

但係洗唔洗買野之後先任你坐?

買個包買杯野飲咁Lor
同埋試過有一間M記會趕人,叫你唔好訓,不過一間only

超窮遊

樓主巴定絲

秘密

唔怕危險咩?

初頭都會有少少怕
但訓左幾晚
又冇咩事發生

可唔可以執日本妹上房

E個重任交比你

試下先

樓主巴定絲

秘密

唔怕危險咩?

初頭都會有少少怕
但訓左幾晚
又冇咩事發生

可唔可以執日本妹上房

買個包買杯野飲咁Lor

wow 我下次去試下先

樓主巴定絲

秘密

唔怕危險咩?

初頭都會有少少怕
但訓左幾晚
又冇咩事發生

可唔可以執日本妹上房

買個包買杯野飲咁Lor

wow 我下次去試下先

講多句
感覺上,車站附近既M記一般都唔會趕人
我唯一一次被趕係係一間離車站十幾分鐘步程,冇乜人既m記

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之五:鹿兒島]
#3 巴士之旅

當年在鹿兒島共待了四天
讓我最感滿意的就是在指宿的那一天
在指宿能乘坐環遊觀光巴士到各個景點遊覽,十分方便
以下將簡評筆者坐巴士到過的四處景點,四處皆十分高質

1. 池田湖(圖右下)
景觀不錯
美中之足是到訪之時並非花季
未能看到最美麗的花田

2. 長崎鼻(圖上)
無敵大海景
上落巴士地點旁有不少餐廳和商店
供遊人尋找好西好貨

3. 山川車站(圖左下)
JR最南的有人車站(因為九州地大而人少,為有效分配資源和節省開支,九州不少JR車站也沒有車站職員)
鐵路迷想一打飛機,不妨一去

4. 砂蒸會館砂樂(忘記拍照)
館內人山人海,要排隊排上一段時間才能泡砂浴
如果以前從沒泡過砂浴
不妨一試,頗有趣的體驗
如果以前在其他地方嘗試過泡砂浴而又沒有特別喜歡
筆者認為則沒必要再在這裡一試
一來不便宜
二來真的會排隊排很久,筆者當時排到快要哭
三來指宿的砂浴不見得有多特別(筆者在日本其他地方也泡過砂浴)

#2 潮流

很多九州旅遊書介紹鹿兒島時也會推介霧島神宮
本身對參觀神宮或神社興趣不大,除非其景色特別優美
但當時本著人去我怎能不去的心態(後來旅遊經驗漸長,才明白此心態極為「On9」) ,還是「跟風」到了霧島神宮一遊
雖然事前有閱讀過霧島神宮的相關背景故事
但可能筆者缺少了日本文青應有的氣質
在神宮走來走去,總覺得這就只是普通的一座神宮
當時又未到櫻花盛開季節,景觀談不上漂亮
再加上往返的公共交通班次極為疏落
浪費了很多時間在等巴士等火車上,深感無奈和不值
筆者不禁回想起當年高中時一份寫作試卷的題目
「與其追隨潮流,不如展現個人風格」
旅遊如是,人生如是

我覺得霧島神宮幾靚,睇黎同你口味差好遠

人人口味唔同
留名
幫樓主推不過請樓主畀少少力出文

#4 朝聖

鹿兒島位於日本南面
而日本最南端的JR車站西大山站也位處鹿兒島
作為一個鐵道迷,筆者當然也要到西大山站朝聖一番
由於往返西大班次極為疏落
到訪前務必細閱班次時間表,要不然可能要在車站呆等四五個小時
原以為到西大山站朝聖的旅客只屬少數
誰知到站之際
火車上超過一半的乘客竟也在此站下車,遠比筆者想像中多
車站前有一間小商店,不到三分鐘就能逛完
接下來便是漫長的等待
為到一個偏僻的車站看幾眼,浪費那麼多時間
值得嗎?maybe......
幫樓主推不過請樓主畀少少力出文

我會架啦

#4 朝聖

鹿兒島位於日本南面
誰知到站之際
接下來便是漫長的等待

上次揸車過黎,影幾幅相唔夠十分鐘就走得
九州租車咁平仲走去搭車

毒毒子冇朋友,一個人既話,搭火車肯定平過租車
同埋重點係我唔識渣車

#5 天氣預報的重要

我是小冬,今天要講一個耍智障的故事
有一天,清新脫俗好單純好不做作的文青男
想去看別人都說很美的神之火山(櫻島火山)
要看到神之火山,首先就要登上神之觀景台
所以文青男就上了去神之觀景台的巴士
反正最後巴士就到了觀景台,好囉下巴士囉
然後文青男就濕了
全身都濕了!你他媽狂風暴雨誰能不濕哦
文青男你他媽出門前沒看天氣預報嗎?
你他媽不會改天才去神之觀景台嗎?之後幾天都陽光普照耶!
狂風暴雨根本什麼都看不見,你他媽是想怎樣?
因為實在太智障之後開始改稱文青男為智障男
然後有一男一女從巴士手牽手走出來
都演了快他媽大半集,男女主角終於登場啦
你他媽手抓那麼緊是怎樣?不放手一起上廁所好不好?
什麼?男女主角竟然開始互相用舌頭狂甩對方嘴唇
我們這個可是兒童節目耶
智障男也看不下去,走回去巴士
反正故事就結束啦
看完這個故事,我們明白了
你他媽不看天氣預報就不要去旅行耍智障啦,科科

之後會開始福岡同大分
之後會開始福岡同大分

大分蘿蔔係咪好出名?
之後會開始福岡同大分

大分蘿蔔係咪好出名?

我都未聽過,應該出名極有限
利申:個時exchange間大學就係大分

#4 朝聖

鹿兒島位於日本南面
誰知到站之際
接下來便是漫長的等待

其實你搭點零鐘果班去,兩點幾就有車走,四圍影下相寫明信片食下野,好快就過

#4 朝聖

鹿兒島位於日本南面
誰知到站之際
接下來便是漫長的等待

其實你搭點零鐘果班去,兩點幾就有車走,四圍影下相寫明信片食下野,好快就過

其實我印象中我等左一個鐘都冇話耐又唔係真係好耐
但都係等到有d 悶
留名
下年諗住買全國pass由鹿兒島玩上去東京

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之六:福岡]
#1 繁華

談到九州各縣中最先進最發達最繁華的縣
一定是福岡,沒有之一
而博多車站更是福岡以至全九州最大型的JR車站
附近大型商場餐廳多不勝數
街道人來人往
香港遊人極多,耳邊廣東話不絕
有一刻不禁懷疑,自己到底是在香港,還是日本?

留名
下年諗住買全國pass由鹿兒島玩上去東京

鹿兒島直去東京好似都唔係好耐

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之六:福岡]
#2 夜

福岡市的天神
夜裡五光十色
酒吧夜店卡啦OK各式娛樂應有盡有
午夜過去,人散去
緊接下來的,便是寂靜,和晨曦

註:因為朋友太過帥氣,筆者決定出賣朋友,哈哈

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞