23個都縣府,半個日本的遊記

607 回覆
87 Like 14 Dislike
去咁多地方用咗幾耐時間?

個時去日本Exchange 半年
Exchange 前後加中間去

點申請日本exchange?
一定要大學生?

學緊日文
唔一定..... 掛

自學中
姐係要報日本d專門學校?

唔清楚
我自己就跟大學報

一定要大學生?

學緊日文
唔一定..... 掛

自學中

唔清楚
我自己就跟大學報

冇讀大學

一定要大學生?

學緊日文
唔一定..... 掛

自學中

唔清楚
我自己就跟大學報

冇讀大學

Working holiday

一定要大學生?

學緊日文
唔一定..... 掛

自學中

唔清楚
我自己就跟大學報

冇讀大學

讀語言學校 不過都唔平

一定要大學生?

學緊日文
唔一定..... 掛

自學中

唔清楚
我自己就跟大學報

冇讀大學

讀語言學校 不過都唔平

去日本=燒錢
各位情人節快樂,聽日會開始講大分

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之七:大分]
#1 第二故鄉

九州篇終於來到最後一章
由於曾經在大分居住了四個多月之久
對筆者而言,大分形同自己第二故鄉
對大分的認識和了解,亦比較深入
大分篇,大概會比之前的篇章冗長上許多

#1 第二故鄉

九州篇終於來到最後一章

呢個路牌係咪指花園呢部份會起車路?

#1 第二故鄉

九州篇終於來到最後一章

呢個路牌係咪指花園呢部份會起車路?

唔係
雖然我都唔係好明個路牌點解
Safari 必去,四季奄平靚正

Safari個時聽d鬼佬講話唔係好掂,所以冇去到
諗返其實應該去見識下

#2 提醒

大分縣的別府市以溫泉聞名,溫泉設施隨處可見
不過,某些被旅遊書甚至當地政府大力推介的溫泉設施
對當地人來說,可能很棒棒
對第一次在日本泡溫泉的人來說,卻可能中伏無比
為免影響大家的旅遊體驗
筆者特發此文以作提醒

1.竹瓦溫泉
http://www.city.beppu.oita.jp/seikatu/gaikokujinmuke/cyuu2/detail7.html
歷史可追溯至明治時期
設備大概也同樣可追溯至明治時期
浴場老舊骯髒之餘
花灑衛浴設備更是欠奉,泡完溫泉後想洗澡也有點困難
泉水可是非一般的熱,同行友人們都大叫受不了
不過這個溫泉設施外觀和休息室也頗別緻
把100日元入浴費當作是參觀歷史文物的參觀費,倒還算值得
竹瓦溫泉另有砂浴可泡,筆者則未嘗試過,不便評論

二. 駅前高等温泉
http://www.owl.ne.jp/beppusotoyu/kotoonsen/
同樣是歷史悠久
同樣是沒有花灑衛浴設備
比竹瓦溫泉優勝的是,這裡有兩個泉溫各異的溫泉可供遊人選擇
溫度分別為「好熱」和「好撚熱」
相比「屌你老母好撚柒熱」的竹瓦溫泉,較易為人所接受
不過這個溫泉設施外觀和內部卻沒有竹瓦溫泉漂亮,參觀價值不大
倒不如再多付一點錢去一些設備較新而且配有花灑衛浴的溫泉設施

Safari 必去,四季奄平靚正

Safari個時聽d鬼佬講話唔係好掂,所以冇去到
諗返其實應該去見識下

可以揸住自己架車入去睇動物,豹攬個倒後鏡不知幾爽

#3 打卡

地獄八泉被譽為別府必去景點
筆者倒覺得沒有什麼好看
說白了就是幾個帶有顏色的溫泉
壯觀談不上壯觀,漂亮談不上漂亮
到訪當日,擠滿遊客
韓國遊客特別多,耳邊整天重重重重重重重
深感不自在
筆者看筆其中六個泉後便沒再看下去
不過正如到香港總要到山頂打個卡
到別府也應到地獄八泉打一打卡
好像是

(由於筆者不慎遺失當日所拍的照片,上圖由帥氣友人提供,想認識他可以私下聯絡筆者哦)

一定要大學生?

學緊日文
唔一定..... 掛

自學中

唔清楚
我自己就跟大學報

冇讀大學

讀語言學校 不過都唔平

貴到可以讀個學位,日本D語言學校一D 都唔平

大學Exchange去日本真係最化算

#4 臭味

鐵輪地區離別府車站約25分鐘車程
整個地區也彌漫著一陣溫泉蒸氣
空氣充斥著一股怪味
其實用臭味形容會比較貼切
雖然如此,鐵輪地區能找到不少特色美食
如溫泉布丁溫泉蒸蟹等等
同時也有些頗具特色的溫泉設施
倒有忍受臭味一到鐵輪地區的價值

LM
日本真係好多韓國人
之前去北海道韓國人仲多過香港台灣大陸人
日本真係好多韓國人
之前去北海道韓國人仲多過香港台灣大陸人

由其九州
釜山搭程船就去到福岡

#4 臭味

鐵輪地區離別府車站約25分鐘車程
整個地區也彌漫著一陣溫泉蒸氣
空氣充斥著一股怪味
其實用臭味形容會比較貼切
雖然如此,鐵輪地區能找到不少特色美食
如溫泉布丁溫泉蒸蟹等等
同時也有些頗具特色的溫泉設施
倒有忍受臭味一到鐵輪地區的價值

硫磺味黎嫁,樓豬

點分架利申中學d chem還返哂比老師
有無多啲圖
有無多啲圖

遲d可能會post多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞