23個都縣府,半個日本的遊記

607 回覆
87 Like 14 Dislike
屌未打完就回左

感覺有部份當地人係想借D意唔比特急劵錢
係大分住個陣,返工返學繁忙時間搭過幾次特急
見好多人搭一兩個站都走去搭特急
雖然D staff Check 得都算密,但亦唔係次次每過一個站就check一次
而我見D 搭一兩個站既人九成比人check親都要補返錢

日本車費真係好貴,d 人慳得就慳

一兩個站都百幾二百Yen

有啲時間3個鐘內得2、3班普通加1-2班有自由席既特急,拎住一日pass都迫住加錢座特急

可以選擇自由席企成程

睇錯,當我冇講過

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之七:大分]
#10 美

現今改圖科技發達,眼看絕不能為實
很多景點,照片驚為天人
一到現場,卻只會讓人「屌」聲四起
「原尻瀑布」則剛好相反
平心而論,此瀑布相比筆者以前在其他國家看過的瀑布,算不上什麼
但美與否,也只是相對概念
可能因為屬比較冷門的景點,到訪人次不多
從網絡上所看到的「原尻瀑布」,大多未經修飾
顯得平平無奇,暗淡無光
到訪當日,天色甚佳
「原尻瀑布」在陽光映照下,閃閃生輝
「原尻瀑布」的這份美,就這樣被突顯出來,被製造出來

註:又是出賣朋友的時刻,哈哈

屌未打完就回左

雖然D staff Check 得都算密,但亦唔係次次每過一個站就check一次

你用香港標準睇咪貴囉,人工都有差別喇
同埋有好多回數卷之類既優惠…
每日一篇
每日一篇

係兩篇
屌未打完就回左

你用香港標準睇咪貴囉,人工都有差別喇
同埋有好多回數卷之類既優惠…

同其他生活必需品比都貴
衣食住行,最貴就行
留名

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之七:大分]
#11 文青的一天

由布院是大分縣最有名的旅遊景點
其商店街精美別緻,人來人往,十分熱鬧
美術館精品店美術館小食店比比皆是,文青味道甚濃
走到商店街盡頭,地標之一金磷湖就在眼前
可在那裡打個卡,寫點感性潮文,為文青一日遊作結
文青了一天後,大可在由布院的溫泉旅館留宿一宵
筆者亦曾到過兩間溫泉旅館泡溫泉,感覺皆良好
旅館名字就不便透露了
欲泡溫泉,請自行谷歌

繼續
樓主,溫泉可唔可以講詳細d
小弟去日本只為滑雪同溫泉

巴打想去日本邊度浸?
之後講四國會詳細講下道後溫泉
去好多地方 好羨慕
日本真係一個好地方

[小冬日本旅遊圖鑑九州篇之七:大分]
#12 遠離煩囂

由布院商店街一帶人來人往
遠離人潮,其實也可找到不少好去處

一. 由布院ステンドグラス美術館(由布院玻璃彩美術館)
http://www.yufuin-sg-museum.jp/
離商店街十五分鐘步程
既是美術館又是教堂
筆者雖為富有藝術修養的文青
但玻璃彩藝術品對筆者來說,也是頗新鮮的東西
可謂大開眼界

二. わたくし美術館
http://www.jalan.net/kankou/spt_44364cc3300034050/
位處山上的一間美術館
離商店街大概三十分鐘步程
館內展示油畫為主
到訪當日,只有我一位訪客
館長是位年過六十的日本人
由於曾在外國生活過,館長英語流利得讓只操一口「Goodest English」的筆者自愧不如
在館內點了一杯咖啡,逗留了一個多小時
期間第二位訪客始終沒到來
這段時間一直跟館長閒聊
話題上至天文下至地理
對話當中有一重點:館長希望能有更遊人到訪
大家有機會到由布院不彷支持一下,哈哈

#12 遠離煩囂

http://www.yufuin-sg-museum.jp/
離商店街十五分鐘步程
既是美術館又是教堂
可謂大開眼界

二. わたくし美術館
http://www.jalan.net/kankou/spt_44364cc3300034050/
位處山上的一間美術館
館內展示油畫為主
由於曾在外國生活過,館長英語流利得讓只操一口「Goodest English」的筆者自愧不如
這段時間一直跟館長閒聊
話題上至天文下至地理
對話當中有一重點:館長希望能有更遊人到訪

#12 遠離煩囂

離商店街十五分鐘步程
既是美術館又是教堂
可謂大開眼界

二. わたくし美術館
位處山上的一間美術館
館內展示油畫為主
這段時間一直跟館長閒聊
話題上至天文下至地理
對話當中有一重點:館長希望能有更多遊人到訪

巴打想去日本邊度浸?

之前都係觀光/滑雪之後響酒店浸,所以對日本溫泉無咩認識,唔知去邊到浸好
等樓主遲d分享

巴打想去日本邊度浸?

之前都係觀光/滑雪之後響酒店浸,所以對日本溫泉無咩認識,唔知去邊到浸好
等樓主遲d分享

有冇去過九州
鹿兒島大分熊本都好正
黎緊自己一個 會飛去鹿兒島 有6日5日
但其實最尾個日早上六點幾就上機
嚴格黎講得5日5夜

初步淨係想去一日屋久島個白谷雲水峽
唔知一日可唔可以搭船入去街完再出返黎?

想問下仲有咩其他地方好去?
嚴格黎講得5日5夜

個時Hostel聽人講話屋久島過夜會開心d
嚴格黎講得5日5夜

但酒店好貴wor
我窮遊咋
去左接近35個嘅路過一下
留個名
反正男人開po係唔會有人睇
嚴格黎講得5日5夜

但酒店好貴wor
我窮遊咋

屋久島有酒店?
嚴格黎講得5日5夜

但酒店好貴wor
我窮遊咋

屋久島有酒店?

我個時聽人講通常係露營
嚴格黎講得5日5夜

但酒店好貴wor
我窮遊咋

屋久島有酒店?

仲好大好靚添
不過都有民宿
仲可以唔洗錢上山訓
因為日本係山上面起咗啲木屋仔
唔洗錢你自己可以入去訓
但要霸位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞