23個都縣府,半個日本的遊記

607 回覆
87 Like 14 Dislike
其他地方我唔敢講個時係關西搭jr係車上面冇比人Check過飛

想問下如果我有伊東one day pass,但由熱海上車,咁我係咪買由熱海-伊東既車票錢,之後一直坐到河津就可以?定係要係伊東出閘再入

冇去過,等其他巴絲答

其實都係舉例,有無人試過由pass以外車站上車,係pass入面車站落車?車費應該點計同使唔使先出閘再用pass 入? 定係去落車去精算機會搞到

九州既話,車上面會有staff Check飛
買張由起點車站至Pass最先起效果個車站既車飛
Check飛個陣比哂個Pass同張車飛佢,再話比佢聽自己去邊
應該就Ok唔洗特登再落車

Ok thanks 伊東pass 真係勁複雜又多限制,因爲啲車好少又勁多特急搭唔到,如果要突登出閘真係勁晒時間

今日會出多一篇
慢慢黎唔洗急
想問下如果我有伊東one day pass,但由熱海上車,咁我係咪買由熱海-伊東既車票錢,之後一直坐到河津就可以?定係要係伊東出閘再入

冇去過,等其他巴絲答

其實都係舉例,有無人試過由pass以外車站上車,係pass入面車站落車?車費應該點計同使唔使先出閘再用pass 入? 定係去落車去精算機會搞到

九州既話,車上面會有staff Check飛
買張由起點車站至Pass最先起效果個車站既車飛
Check飛個陣比哂個Pass同張車飛佢,再話比佢聽自己去邊
應該就Ok唔洗特登再落車

Ok thanks 伊東pass 真係勁複雜又多限制,因爲啲車好少又勁多特急搭唔到,如果要突登出閘真係勁晒時間

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之七:大分]
#9 首府

一個地區的首府,往往會成為遊人嚮往之地
但大分縣政府所在地大分市,卻打破這個定律
雖為一縣之首,遊人到此
卻是路過居多,停留者甚少
人氣遠不及在其附近的別府市與由布院市
不得不承認,大分市旅遊價值不高
但大分車站上蓋卻建得挺漂亮
平台花園甚是別緻可愛
頂層更有一個景觀一流的溫泉設施
若有時間,在大分市停留數個小時也是個不錯的選擇

暫定仲有四篇就寫完大分
希望星期四可以開始講四國
其他地方我唔敢講個時係關西搭jr係車上面冇比人Check過飛

指定席先有人check 飛吧

北九州冇點搭過普通車
南九州普通車都會有人Check飛
不過就冇特急咁密
利申個時用青春18由鹿兒島搭普通車搭到大分
同埋係九州同四國搭特急既話,就算唔係指定席都會Check飛
差唔多每經過一個站就Check一次
(利申:只係係四國同九州搭過特急)

其實特急check飛都幾嚴,自由席會問你坐到去邊然後mark低
咁多間JR都一樣

其實特急check飛都幾嚴,自由席會問你坐到去邊然後mark低
咁多間JR都一樣

靠特急掙錢

咁多間JR都一樣

靠特急掙錢

均真d好

咁多間JR都一樣

靠特急掙錢

均真d好

同歐洲唔同,日本查到你冇飛都剩係會叫你補錢 唔會罰錢
岀得咁少

咁多間JR都一樣

靠特急掙錢

均真d好

咁好多本地人車上先補飛既,有時趕左上車先算,miss左班車重大鑊
岀得咁少

J住之前個D先

咁多間JR都一樣

靠特急掙錢

均真d好

咁好多本地人車上先補飛既,有時趕左上車先算,miss左班車重大鑊

感覺有部份當地人係想借D野唔比特急劵錢
係大分站,返工返學繁忙時間搭過幾次特急
見好多人一兩個站都搭特急
雖然D staff
屌未打完就回左

感覺有部份當地人係想借D意唔比特急劵錢
係大分住個陣,返工返學繁忙時間搭過幾次特急
見好多人搭一兩個站都走去搭特急
雖然D staff Check 得都算密,但亦唔係次次每過一個站就check一次
而我見D 搭一兩個站既人九成比人check親都要補返錢
屌未打完就回左

雖然D staff Check 得都算密,但亦唔係次次每過一個站就check一次

日本車費真係好貴,d 人慳得就慳

一兩個站都百幾二百Yen
屌未打完就回左

有啲時間3個鐘內得2、3班普通加1-2班有自由席既特急,拎住一日pass都迫住加錢座特急
屌未打完就回左

有啲時間3個鐘內得2、3班普通加1-2班有自由席既特急,拎住一日pass都迫住加錢座特急

可以選擇自由席企成程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞