23個都縣府,半個日本的遊記

607 回覆
87 Like 14 Dislike
聽日會Post熊本第二part 同宮崎

岩岩去完宮崎返黎

去左宮崎邊度

宮崎出名既都去左

本身想去高千穗峽
但交通太麻煩,放棄左
去佐賀點會唔去佐賀城
本丸御殿係除左熊本城、名古屋城之外第一個用古法木製重建嘅本丸御殿,無論內外去睇都勁靚,而且係免費入場

聽講唐津城都幾靚
本身對睇城冇咩興趣
去左咁多地方剩係入過小倉城同松山城(前者係第一個入既城,個時心諗仆街中伏後者係因為得閒得濟諗唔到有咩做先去
同埋係外面望過姬路城同熊本城

石屎起既新城,例如大阪城,岡山城,去唔去都擺。
熊本城我入過,唔係全木結構既城黎,西日本差唔多去過哂,得姬路係非去不可,全木結構,又高,行上去都見累

個時一入小倉城見到D設施咁先進已經心諗唔對路
睇返入面 d介紹先知原來係之後重新起出黎
去佐賀點會唔去佐賀城
本丸御殿係除左熊本城、名古屋城之外第一個用古法木製重建嘅本丸御殿,無論內外去睇都勁靚,而且係免費入場

聽講唐津城都幾靚
本身對睇城冇咩興趣
去左咁多地方剩係入過小倉城同松山城(前者係第一個入既城,個時心諗仆街中伏後者係因為得閒得濟諗唔到有咩做先去
同埋係外面望過姬路城同熊本城

石屎起既新城,例如大阪城,岡山城,去唔去都擺。
熊本城我入過,唔係全木結構既城黎,西日本差唔多去過哂,得姬路係非去不可,全木結構,又高,行上去都見累

個時一入小倉城見到D設施咁先進已經心諗唔對路
睇返入面 d介紹先知原來係之後重新起出黎

全日本得現存12天守同埋某d木造古法重建嘅城唔係石屎(例如大洲城)
如果講西日本,除左姬路城,備中松山城係唯一現存山城、松江城係國寶五城之一、伊予松山城、宇和島城同丸龜城係現存天守、大洲城係照原樣木造古法重建,唔想睇石屎可以去呢幾個
不過去古城唔了解當中歷史嘅話,其實係幾無趣,而且古城識睇除左睇天守,一定係睇石垣同繩張(城嘅範圍),天守只係城嘅其中一部分。
留個名先等屙屎果陣時睇
其實唔單止睇城
睇任何古跡博物館都係
事前最好做好簡單資料搜集
唔係去到咩都唔知就真係On99好無癮
不過總比不會日語的你好,嘻

不過總比不會日語的你好,嘻

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之三:熊本]
#2 獨享美景

從離熊本站半小時車程的網田站步行20分鐘
就能到達御輿来海岸
潮退會使海岸展現奇幻的形態
當然潮退不會持續24小時,所有選擇觀景的時間很重要
觀景黃金時間是海岸退潮前後一小時
(詳情請參看海岸的官網:http://www.city.uto.kumamoto.jp/utomonogatari/q/static/hinoiri/,不黯日語者請自行谷歌翻譯)
值得一提,筆者到訪當日竟看不到任何遊客
真的一個人也沒有
在海邊吹風,獨享美景,甚是寫意
雖然有人相伴可能會更寫意

註:筆者有特別的攝影技巧,又名「鳩影」,好像是

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之四:宮崎]
#1 陌生的海

生於香港,長於香港
海,不可能陌生
同樣是海,宮崎的海景,卻顯得何其陌生
位處宮崎海邊的青島神社
周圍被那人稱「鬼之洗衣板」(筆者認為這個稱號「柒」味頗濃)
奇形怪狀的沉積岩堆所包圍
這塊「洗衣板」彷佛保護著神社,保護著人們所許下的願望
筆者不相信神明
但看著異鄉陌生的大海
心中竟也開始期待著有一天自己的願望可以成真

樓主一次過定分開去?
我下年都諗住買全國pass由九州玩上去
樓主一次過定分開去?
我下年都諗住買全國pass由九州玩上去

算係分開去既
聽日會Post熊本第二part 同宮崎

岩岩去完宮崎返黎

去左宮崎邊度

宮崎出名既都去左

本身想去高千穗峽
但交通太麻煩,放棄左

其實唔麻煩,一個鐘火車加一個鐘巴士,堅靚,上山果陣

個時冇咩錢
諗住用Sunq pass搭巴士去,一萬yen 3日任搭巴士
平過Jr 3日全國pass+當地巴士pass加埋起馬6000yen
但D巴士班勁唔方便勁疏,有咩意外miss一班車就gg, 果斷放棄左

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之四:宮崎]
#2 和平(?)之塔

宮崎的平和台公園是個頗有特色的公園
佔地面積甚廣,公園內甚至有幾條行山步道,沿途景觀甚佳
而「和平之塔」是公園以至是宮崎市的地標
當時看到塔旁的解說,發現此塔建於二戰時期的日本
心想仍在「對外侵略」的大日本帝國竟然會建一座「和平之塔」
後來翻查資料(即維基百科),此塔原名「八紘之基柱」
本是為了紀念神武天皇誔辰2600年而建
在二戰完結後,因為原名會讓人聯想到二戰時期日本「八紘一宇」的國家格言,才改稱為「和平之塔」
(有指「八紘一宇」是日本正當化其海外侵略而被使用的格言,想了解更多請自行谷歌)
以軍國主義時期的國家格言為起,以和平之名為終
總覺得有點可笑

聽日開始Post 鹿兒島
見到啲圖又好想去旅行
見到啲圖又好想去旅行

心動不如行動
留名

[小冬日本旅行圖鑑九州篇之五:鹿兒島]
#1 日本初體驗

第一次到日本,便是經鹿兒島機場入境
此機場外表和設備老舊
面積大概跟香港的紅磡火車站差不多
和以前對日本的印象相距甚遠
雖然硬件老舊,但人遠較香港稀少
少了香港的壓迫感,空氣吸起來總覺得特別清新特別甜
來到市中心,可能筆者一臉寒酸樣加上手持谷歌地圖
竟有一位日本妹子主動問筆者是否在尋找青年旅舍,並把筆者帶到旅舍入口
第一次接觸日本人(日語老師除外)的筆者,看到日本妹子純真無邪的笑容,不禁「紅都面哂」
第一印象,很大程度上決定了一個人日後對一個國家的觀感
鹿兒島的人和事,正正使我對這個國家留下不錯的第一印象

#1 日本初體驗

此機場外表和設備老舊
竟有一位日本妹子主動問筆者是否在尋找青年旅舍,並把筆者帶到旅舍入口
第一次接觸日本人(日語老師除外)的筆者,看到日本妹子純真無邪的笑容,不禁「紅都面哂」

鹿兒島堅靚,西日本去過多地方最靚係佢,不過完全搵唔到野買,D 機鋪連宮崎都大間過佢

鹿兒島係咪全日本最窮?

#1 日本初體驗

此機場外表和設備老舊

鹿兒島堅靚,西日本去過多地方最靚係佢,不過完全搵唔到野買,D 機鋪連宮崎都大間過佢

鹿兒島車站附近
我黎緊去成廿日關東玩 有沒有咩地方推介下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞