23個都縣府,半個日本的遊記

607 回覆
87 Like 14 Dislike
各位連登仔連登妹大家好,我叫小冬
去過兩次日本
日本47個道都縣府,去過其中23個(如果冇數錯),差唔多去左半個日本
以下落黎我會寫低我半個日本既遊記
有D縣只係走馬看花睇過睇下,寫得好簡略
有D部份會因為我主觀感受,寫得好偏頗
有D相可能會影到好柒
請大家見諒,老母老啦盡量屌少d

如果想追最Update o既遊記
可以Follow我facebook page:www.facebook.com/Littlewinterjapan

www.facebook.com/Littlewinterjapan

開左Post先發然條link禁唔到
lm
以下係我去過既地方

[九州]
長崎
佐賀
熊本
宮崎
鹿兒島
福岡
大分

[四國]
香川
德島
高知
愛媛

[中國地方]
山口
島根
岡山
鳥取
廣島

[關西]
和歌山
奈良
兵庫
滋賀
京都
大阪

[關東]
東京

紅色:寫左一半,待續
藍色:寫完
冇色:未寫

[小冬日本旅遊圖鑑九州篇之一:長崎]
#1 序言:「睇人仆街最開心」

香港人有一金句:「睇人仆街最開心」
到九州位處北部長崎,就是要看過去長崎的人們怎樣「仆街」
看他們如何為民族為國家奮鬥,然後被原子彈炸得灰飛煙滅
看他們如何為信念為理想向前走,然後夢想幻滅
事隔多年,長崎不少地方景點依然彌漫著淡淡的哀傷與遺憾
在長崎「睇人仆街」,原來不一定開心,甚至會傷心
在長崎「睇人仆街」,卻依然很有意思,很有意義

#2 歷史文化景點特別推介之一: 日本二十六聖人記念館

長崎的歷史文化景點多不勝數
筆者只好從中挑選三個頗有意思的景點向大家介紹
「日本二十六聖人記念館」記述了約四百年前26個天主教徒殉教的故事
我沒有信仰, 要我從「信耶」跟「反耶」兩個選擇中二選一, 我大概會選後者
但是,我欣賞堅守自己信念和原則的人
人所堅信的信念和原則,往往能輕易被動搖、被打破
何其脆弱, 何其廉價
一直堅守著自己信念, 甚至願意為此放棄生命的人, 難能可貴
而他們的故事, 更有讓我們細閱的價值

哇,咪有撚排
哇,咪有撚排

慢慢睇唔洗急
巴打
哇,咪有撚排

慢慢睇唔洗急

速度最緊要快,扮工時間嗎

#3 歷史文化景點特別推介之二: 軍艦島

上回講到耶L怎樣被逼害怎樣「仆街」
今回就講窮L的生活有多折墮有多「仆街」
軍艦島處位長崎外海,是一個為採煤而建的半人工島
以前日本和其殖民地的窮人們就在其上面採煤
隨著日本煤需漸減,約40年前正式關閉,成為廢墟
現在只能透過參加旅行團登島
筆者參加了日語解說的旅行團,聽聞英語解說團少之又少
雖然學日語多年,但由於平時上課總在混日子
導遊的解說,筆者只聽得懂六至七成
不過總比不會日語的你好,嘻
導遊大概就是對著,在說以往軍艦島的島民生活有多悽慘,住的地方有多擠逼,衛生環境有多惡劣
說白了,付出高昂團費就是為了到廢墟了解別人如何「仆街」
別忘了,到長崎,就是為了尋找「仆街」的故事

好似幾正咁

幾時打飛田新地遊記

幾時打飛田新地遊記

咩新地黎?食得架?
好似幾正咁

直頭幾正咁

lm

小冬日本旅遊圖鑑九州篇之一:長崎]
#4 歷史文化景點特別推介之三: 長崎原爆資料館

上回說了窮L的故事
其實筆者也是窮L之一
青年旅舍對我而言,也是昂貴的住宿
在長崎的青年旅舍與不少遊人交談過
原爆相關的景點,可謂眾人必去之地
但不少遊人卻因為各種原因(時間不夠,不順路等)而略過原爆資料館不去
想全面了解原爆的歷史,很困難
但參觀原爆資料館,可能可以向真相走近一步
到長崎旅遊,卻沒到訪原爆資料館,實在有點可惜
頂,打錯好多字,下次要小心Profread先開 post

其實軍艦島聽英文團都唔錯
上次個伯伯英文唔差,又好人
雖然有貓紙但唔識日文表示有英文聽都好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞