23個都縣府,半個日本的遊記

607 回覆
87 Like 14 Dislike
鳥取得沙同海?
😂
鳥取得沙同海?

仲有人
(當然唔止啦
冬日
冬日

好勁

[小冬日本旅遊圖鑑中國篇之二:廣島]
#3 軍事迷

由明治時期開始,廣島的吳市已是一個重要軍事港
至今依然有海上自衛隊駐紮
當地因而有不少軍事相關的博物館
如果事前作預約,更能參觀海上自衛隊的設施
作為一個軍事迷,筆者當然對吳市之旅十分滿意
不過如果本身不是軍事迷,則可能會覺得有點乏味了

我上次都有自己去~老婆老媽子就去左附近浸溫泉
其實都有啲矛盾, 原爆館就講戰爭幾可怕,呢邊就講日軍有幾勁

吳市D博物館都講得算中立既冇話打哂飛機講日軍點勁點勁,大部份都只係陳述返個陣吳市既情況點點點,日本既情況點點點
(可能以前去過中国睇D二戰相關既博物館,標準降低哂

如果你去個支那參觀佢地D 軍事野,就知佢地打飛機打到幾勁,講到美國佬完全無支那軍辨法咁。

相反日本軍事博物館只會打二戰飛機,現代野好少提,同我覺得都唔係好勁

正確黎講唔係好少提,應該話講得十分表面,先進野唔展出

始終係自衛隊,唔係軍隊

應該唔關自唔自衛隊事,有實力唔需要打飛機,就咁睇D 觀眾都會自high

軍隊既話,發展軍事冇咁多限制
E家自衛隊投放多d資源發展都驚比人話想復辟軍國主義
就算想打飛機,都打得冇咁順

最主要套戰後憲法綁死左日本,有得打飛機你估日本人唔想打咩,唔畀佢打咋嘛
而家安倍修憲都嘈到乜咁,隔離重有個內心易碎過玻璃既支那日日怨婦咁樣鳩up

但係D博物館不停打二戰飛機

不過日本D博物館真係持平好多,特攻博物館只會講特攻既野,唔講來龍去脈,無明顯立場,只會講事件經過,唔會引導你去諗個歷史係好定錯。

相比香港支那,勁多政治元素

香港個歷史博物館簡直係国民教育基地

[小冬日本旅遊圖鑑中國篇之四:鳥取]
#2 眼看手勿動

在鳥取沙丘旁,有一個以沙雕為主題的「砂之美術館」
本有不進此美術館參觀的打算
但身為文青,有種責任
每個文青,生來就是為了跟不同的藝術品邂逅
筆者亦難逃此責,只好進館一探究竟
參觀過後,最想跟大家說的話是
眼看手勿動
眼看手勿動
眼看手勿動
重要的話要說三遍
館內已經有「請勿觸摸」的告示牌
不少遊客卻依然將之無視,肆意觸摸沙雕
對著這些遊客
.
我想跟他們說句「加油」呀!他們的壓力必然好大。先不要考慮他們做每一個決定背後的原因,不要去 judge 他們做得好不好,我真是好想跟他們說一聲「加油」
.
.
才怪!!!我「屌你老母」!!!

用砂砌出黎真係好靚又好特別
但睇落好似一掂就會散咁
用砂砌出黎真係好靚又好特別
但睇落好似一掂就會散咁

應該都堅硬既
見D仆街係咁掂都冇乜野
冬日

hi
冬日

hi

#3 網吧初體驗

原本打算在鳥取投宿青年旅社
誰知想預訂時才發現床位已經爆滿
正當筆者為此哭哭之際
竟發現鳥取車站附近有一間網吧
而且更是山陰地區(鳥取島根兩縣)才有的連鎖網吧,也算是「鳥取特色」
在內逗留12小時,盛惠2480日元
另外還附送1000日元的免費購餐額
換句話說,扣除免費購餐額,在裡面留宿一晚只需1480日元
不但能免費洗澡,更可任吃雪糕任喝汽水
十分超值
而且不像香港的網吧那樣開放,日本的網吧設一個又一個的獨立個室
私隱度極高
筆者一住,便住了兩晚
從中亦歸納出幾個在鳥取投宿網吧要注意的小「貼士」,部份「貼士」相信到其他網吧投宿也適用
1. 空間較大、能讓人整個身子橫臥躺著的個室數量有限,不要太晚才抵達
2. 浴室只有一個,要等上一段時間才能洗澡,隨著客人數量增加,等待時間也會越久,盡早排隊洗澡比較好
3. 雪糕吃太多肚子會拉肚子
該網吧網址:
http://www.dorothy.cafe

#3 網吧初體驗

原本打算在鳥取投宿青年旅社
誰知想預訂時才發現床位已經爆滿
正當筆者為此哭哭之際
竟發現鳥取車站附近有一間網吧
而且更是山陰地區(鳥取島根兩縣)才有的連鎖網吧,也算是「鳥取特色」
在內逗留12小時,盛惠2480日元
另外還附送1000日元的免費購餐額
換句話說,扣除免費購餐額,在裡面留宿一晚只需1480日元
不但能免費洗澡,更可任吃雪糕任喝汽水
十分超值
而且不像香港的網吧那樣開放,日本的網吧設一個又一個的獨立個室
私隱度極高
筆者一住,便住了兩晚
從中亦歸納出幾個在鳥取投宿網吧時要注意的小「貼士」,部份「貼士」相信到日本其他網吧投宿也適用
1. 空間較大、能讓人整個身子橫臥躺著的個室數量有限,不要太晚才抵達
2. 浴室只有一個,要等上一段時間才能洗澡,隨著客人數量增加,等待時間也會越久,盡早排隊洗澡比較好
3. 雪糕吃太多會拉肚子
該網吧網址:
http://www.dorothy.cafe

好多錯字

屌圖都放漏埋
雪糕任食

btw 網巴有無囡囡獨自過夜
雪糕任食

雪糕任食

圖or老母
雪糕任食

圖or老母

拎野食個陣望左兩眼
你唔會想要圖

[小冬日本旅遊圖鑑中國篇之五:島根]
#1 庭園

到島根,就是為了「威」
告訴別人自己曾到過島根這個大部份人日本人也沒去過的縣,很威風(好像是)
由於只預留了半天在島根
筆者便把半天時間都放在當地很有名的「足立美術館」
此美術館其中一個最大特色是
館內的庭園,也是展品的一部份
該庭園的花草樹木形態甚有藝術感
據說為了讓花草樹木長期保持這種狀態
館方每隔一段短時間就會進行修剪
有時,為了實踐心中的藝術理想
持之以恆的決心,是不可缺少的

你去東京有文去埋國立博物館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞