23個都縣府,半個日本的遊記

607 回覆
87 Like 14 Dislike
黎緊自己一個 會飛去鹿兒島 有6日5日
但其實最尾個日早上六點幾就上機
嚴格黎講得5日5夜

初步淨係想去一日屋久島個白谷雲水峽
唔知一日可唔可以搭船入去街完再出返黎?

想問下仲有咩其他地方好去?

個時Hostel聽人講話屋久島過夜會開心d

但酒店好貴wor
我窮遊咋

屋久島有酒店?

我個時聽人講通常係露營

我冇聽過露營外嘅option
黎緊自己一個 會飛去鹿兒島 有6日5日
但其實最尾個日早上六點幾就上機
嚴格黎講得5日5夜

初步淨係想去一日屋久島個白谷雲水峽
唔知一日可唔可以搭船入去街完再出返黎?

想問下仲有咩其他地方好去?

個時Hostel聽人講話屋久島過夜會開心d

但酒店好貴wor
我窮遊咋

屋久島有酒店?

仲好大好靚添
不過都有民宿
仲可以唔洗錢上山訓
因為日本係山上面起咗啲木屋仔
唔洗錢你自己可以入去訓
但要霸位

霸唔到就
館長好慘
館長好慘

大家快D探下佢
九州篇已經完左
今晚會開始講四國
2 次去到23個縣
我4次先得個16個

[小冬日本旅遊圖鑑四國篇之一:香川]
#1 直航

由於十個香港人,九個也不知四國為何物(樣本:筆者雙親及其親友)
筆者決定在四國篇的第一篇文章,由跟香港有直航航班的香川縣高松市開始簡介一下四國
曾聽一位日本人說過:在日本,東京以外的地方也是鄉下
據此邏輯,四國更是鄉下中的鄉下
四國為日本的一個離島,內裡共設四個縣
雖說是離島,但離日本本州距離不遠
也有連接本州至四國的大橋和鐵路
大概跟香港的大嶼山差不多
雖說是離島鄉下
高松車站卻是我在日本到過最精緻的火車站之一
這個車站,大概會給香港遊人一個良好的第一印象吧

同樣去過二十幾個個都縣府留名支持
同樣去過二十幾個個都縣府留名支持

支持巴打
冬日
留名等陣慢慢睇

[小冬日本旅遊圖鑑四國篇之一:香川]
#2 輕輕的我

筆者總共只在四國逗留了四日三夜
其中香川縣只在高松市逗留了半天
所以只在離高松火車站不太遠的粟林公園短暫一遊
坐在輕舟上遊園
湖水在陽光映照下,閃閃生輝
作為一個文青,不禁想起《再別康橋》這首新詩
「輕輕的我走了,正如我輕輕的來」
這次的四國之旅,正是如此

註:感謝同行高富帥友人提供照片,讀者想認識他的話可以私下聯絡筆者哦,嘻
冬日

同埋係九州同四國搭特急既話,就算唔係指定席都會Check飛
差唔多每經過一個站就Check一次
(利申:只係係四國同九州搭過特急)

其實特急check飛都幾嚴,自由席會問你坐到去邊然後mark低
咁多間JR都一樣

靠特急掙錢

均真d好

同歐洲唔同,日本查到你冇飛都剩係會叫你補錢 唔會罰錢

咁好
旅日撚留名

其實特急check飛都幾嚴,自由席會問你坐到去邊然後mark低
咁多間JR都一樣

靠特急掙錢

均真d好

咁好

其實都有罰則對付不當乘車既,不過唔太清楚詳情

咁多間JR都一樣

靠特急掙錢

均真d好

咁好

其實都有罰則對付不當乘車既,不過唔太清楚詳情

旅日撚留名

你個名
留名

[小冬日本旅遊圖鑑四國篇之二:高知]
#1 探險

龍河洞是一個位處高知縣的鍾乳洞
進洞參觀,有兩種方式
一種是按著規劃路線走
比較輕鬆,比較省力,但就會錯過不少風景
另一種是參加探險行程,行前必須預約
由導遊姐姐帶領,走過洞內一些較難走較險要的路段
體力和毅力,缺一不可,但就可以看到更美的風光
筆者最後與友人選了後者
走得汗流浹背,很多時甚至要手腳並用在地上爬行
沒有汗水,又怎能看到美景
沒有付出,又那有收穫
旅遊如是,人生如是

[小冬日本旅遊圖鑑四國篇之三:德島]
#1 德島漩渦

假如平時有留意日職足球聯賽
應該會聽過一隊名為「德島旋渦」的球隊
其名正正取自德島最著名的景點「鳴門漩渦」
在德島的鳴門海峽,海水會因潮汐而形成水漩渦
遊人可在鳴門市乘船而至觀漩渦
在不同時間前行,水漩渦的大小也各有不同
詳情可參看此網站
http://www.uzunomichi.jp/chinese/category/0002107.php
筆者到訪之際,水漩渦不算大
心想不就是一灘水,沒什麼好看
不禁有點失望

註:感謝同行高富帥友人提供照片,讀者想認識他的話可以私下聯絡筆者哦,嘻

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞