沈陣營第二百二十期 - 劇透恆指走勢使唔使Ban?

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
睇通告今次4叔仲出席,有名,應該係最後一次主持大會
師父\|/
mon住炒就算日日執啲,如果多唔過去開工一倍嘅話唔值得嘅,唔係包有同平均,壓力大過開工,又冇得蛇

而且要做嘅唔算被動收入,辛苦錢,被動收入先係財務自由嘅可行方式,即代表資產多到錢搵錢,瞓喺喥都賺嘅先係最好
if you don't find a way to make money while you sleep you will work until you die

唔知係咪真係股神講 不過真理
其實即係去賭場姐 賭羸左可以幾個月唔返工tim

《經濟通通訊社29日專訊》摩根士丹利發表研究報告指,因美國利率前景偏鴿派、市場情緒改善且供給減少,該行對香港樓價和銷量前景看法比今年1月時更為樂觀。隨著二季度新項目的推出,大摩預計地產股的表現將重新超越恒指,將香港地產股目標價平均上調8%。摩根士丹利預計,今年香港二手樓價指數增加10%,高於早前預計2%的增幅,另外預期一手樓銷量升20%,同樣高於早前預計的10%增幅。在不同住宅類別中,該行最看好住宅、其次是辦公樓及零售物業。由於預期樓價上調、資產淨值折價幅度收窄,該行調升香港地產股目標價,而零售物業股的目標價也平均上調8%,對長實集團(01113)重啟「中性」評級、信置(00083)的評級上調至「中性」、恒地(00012)評級則由「中性」降至「減持」,以反映恒地今年以來的股價表現較信置強21%。(ky)*編者按:本文只供參考之用,並不構成要約、招攬或邀請、誘使、任何不論種類或形式之申述或訂立任何建議及推薦,讀者務請運用個人獨立思考能力自行作出投資決定,如因相關建議招致損失,概與《經濟通通訊社》、編者及作者無涉。

《經濟通通訊社29日專訊》摩根士丹利發表研究報告指,因美國利率前景偏鴿派、市場情緒改善且供給減少,該行對香港樓價和銷量前景看法比今年1月時更為樂觀。隨著二季度新項目的推出,大摩預計地產股的表現將重新超越恒指,將香港地產股目標價平均上調8%。摩根士丹利預計,今年香港二手樓價指數增加10%,高於早前預計2%的增幅,另外預期一手樓銷量升20%,同樣高於早前預計的10%增幅。在不同住宅類別中,該行最看好住宅、其次是辦公樓及零售物業。由於預期樓價上調、資產淨值折價幅度收窄,該行調升香港地產股目標價,而零售物業股的目標價也平均上調8%,對長實集團(01113)重啟「中性」評級、信置(00083)的評級上調至「中性」、恒地(00012)評級則由「中性」降至「減持」,以反映恒地今年以來的股價表現較信置強21%。(ky)*編者按:本文只供參考之用,並不構成要約、招攬或邀請、誘使、任何不論種類或形式之申述或訂立任何建議及推薦,讀者務請運用個人獨立思考能力自行作出投資決定,如因相關建議招致損失,概與《經濟通通訊社》、編者及作者無涉。
真心唔明呢啲大行報告仲有冇人信
有 我信佢地十足十
見突破揸咗手銀娛期貨
sickball
師父299淡倉輕鬆贏8點
人地靠搵你地錢開飯,跟佢
依樣係師父犧牲自己教曉我哋嘢!
雷軍話你輸賠一蚊,都無應承對賭十億
之前都講過,全球總債務加埋超過20萬億美元,天文數字,根本冇得還,其中裡面有唔少公司債,無論買港股美股都好,務必睇吓佢欠債規模係咪越嚟越大,資不抵債嗰類,就算債券都要望吓,我係驚某一日嚟個reset,就係搵全球股市埋單,執一大批借貸度日根本cap水嘅公司,分分鐘導致系統性崩潰,就好似雷曼單嘢咁

通常連派息都派唔出或大量減少嘅要注意,呢科嘢冇得做靚盤數

支鬼公司好多係cap股東水,宴會食飯人人一封大利是1000蚊,開支酒皮幾嘢,一晚食餐飯使1百幾十萬,有人見識過之後將所有支股賣出一股不留
其中美帝、贏國、歐洲呢3條撚屌債務規模龐大,反而最多人屌嘅俄佬冇乜欠債,原因佢賴數之後冇人借錢比佢,有諗過好撚詭異嘅情況,一旦全球股市崩潰,係崩潰唔係熊市,可能得呢條撚屌冇大問題
到時正宗風水輪流轉
金融系統崩潰得一個原因,槓桿太大,欠債無力償還,資金鍊斷裂,火燒連環船,然後冚包散reset,摺鳩咗佢重頭玩過

跟住又loop過,永恆不變
其實師父又錯唔晒,成日話發酵,以現時IMF計算嘅全球債務,係大過全球GDP總和,問題係一般老散根本唔會有消息,正如雷曼班撚屌一年前已知有問題,早就餐廳後門行咗去,凈低感覺危機嘅少之又少,到銀行出現jingle mail時已爆撚咗煲

但冇人知幾時會爆煲,出年唔定十年唔定,一般人都係要參與呢個遊戲,所以唔好all in亦唔好all out,兩者都係有風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞