沈陣營第二百二十期 - 劇透恆指走勢使唔使Ban?

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
又同呢條女講騰訊一定大鑊之後又黎
唔玩工具既話每日開幾次牛牛睇下就得,唔駛心思思
收工開app先見到29944,師父29900個淡倉食撚左糊未?
師父可唔可以祝福仆街香港政府
叫你磅水就準時
但係咩鳩福利都唔比你
沈判
係就好

如果今個月282樓下結我立話五年內都唔做淡
道指半日跌咗200幾 師叔
搞乜鬼美帝癩晒屎?
今日上市隻人造肉BYND竟然升到美帝溶斷點,家陣又停牌

我喺green common食過,嚿幾水食個人造肉漢堡包,之後唔再幫襯,除咗搵明星sell健康,唔覺得有乜好處,食正式嘅好過

天生樓嗰間green common 估好快摺埋,行親經過都冇生意嘅
樓王都係屯門人?
唔係個個都知架咩
\|/
拜師無耐
\|/
同輩有大部分人慶幸當日如何下定決心要上車,今日才不用為交租去頻撲

又串cfu
\|/
信報<英眼狙擊>: 神聖準則批判別人 何不落場衝鋒陷陣

一個基金經理,作為公眾人物,就要面對有如怪獸家長的挑剔。跑贏恒指先算,跑贏標指先算,跑贏香港樓價先算啦。明明筆者基金表現是公開資料,由成立日至今跑贏晒上述所有指標,不過回應也只會是跑贏納指或者借按揭買樓先算啦,再掟一個暫時無法擊敗的大佬出來。其實筆者的表現,和這些怪獸家長的福祉根本無關,美國暫時減息無望,今次會否「五窮」,筆者如何應對,最終是贏是輸,筆者會負責,毋須外人指指點點,所以訪問已經推得就推。應付市場已經很辛苦,還要分神分享,再要面對無聊的挑剔,已經沒有太多精神能量去應對。

要投身金融業的話,就務必要落場做球員。做評述員又或者做教練,都和普通一份職業無異,浪費這個行業帶來的可能性。選擇做球員,自自然然會識英雄重英雄,嘗試吸收各門各派的長處,律己以嚴,待人以寬。筆者經常不點名批評,但都只是針對口水Put末日主義的評述員而已,因為獨沽一味守株待兔,結局只得躭誤信眾青春一途。

和八十年代或者之前起家的基金界傳奇人物相比,筆者平均表現大有不如。固然是資質技術有距離,時代不同亦有關係。資訊流通速度超快,參與的高手遠比以前多,沒有太多好機會,就算有,也往往一閃即逝。市場集體智慧愈來愈勁,低回報時代必然是大趨勢,上一代高手平均年回報可以有兩成以上,近10年來超過一成已經相當不得了。

爭取回報其中一個關鍵,在於冒風險的程度,例如按揭買樓是用槓桿上,納指就將組合完全傾斜於科技股。筆者當然也不時劍走偏鋒,否則沒可能交出現在的成績。這種打法壓力會相當大,要睇得好緊,才可以及時降低風險,避免重創。於是反過來,安全措施往往又會拖低回報,中和表現。

過往表現不保證將來回報,如果簡簡單單借按揭買樓,繼續一注獨贏買納指,可以肯定有超級回報,那麼不只筆者,全球基金經理都已經失業。用單一資產類別,作為神聖準則批判別人,其實完全沒有意義。這一行個個都努力在控制風險和爭取超級回報之間,找一個平衡。不信筆者不信任何一個行家是正常,但敬請換個角度去觀察職業打法及心態,才有望令自己學習進步,擺脫業餘。

豐盛金融資產管理董事
\|/師父早
又串師父口水put
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞