沈陣營第二百二十期 - 劇透恆指走勢使唔使Ban?

1001 回覆
12 Like 3 Dislike

入門手印

沈門最高指示

徙置區大堂公告

沈門朝聖區,新入門必讀

https://lihkg.com/thread/390469/page/1

2018近照

2019近照

沈門墨寶

大家繼續happy等大師兄回歸,新入黎既d j 圖唔該放得好d。
last post
沈陣營第二百一十九期 - 橫眉冷對腳鷹指,俯首忽然袋底牛
https://lihkg.com/thread/1114989/page/1
ETF確實係偉大嘅發明,幫助唔少老散慳錢慳時間,持之以恆好難輸,贏國A股除外,股市唔係長期向上而向下,開咗咁耐冇長進幾多
維持星期一現價以下買入$FIVG,走$INTC,一於食5G潮流睇吓搏唔搏到
大師兄上個post留言,開始唔玩衍生工具轉玩ETF,睇嚟沈門同師父理念越走越遠
咁先有得贏
派息會除凈,唔派息唔會,如果公司有好嘅投資方向,咁冇問題,但冇好嘅投資而為買而買,或keep住過多現金嘅公司,港股我覺得麻麻,因為冇股息稅,派返比股東自行處理比較好,一就學波音不停回購銷股,減少流通量提升每股嘅盈利能力令股價上升,最少股東可以走部份套現作其他用途
係計套劇首播嗰日,定係計出左之後一日
究竟哩兩日會發生咩事呢
師父cash is king
沈門就要貨唔要錢 一邊買ETF 平穩增長 另一邊玩衍生贏錢掌師父嘴
實行兩邊都贏 串到師父一棟都無
師傅成日都推etf架
不過佢推7300
師父幾十年沽put熊淡,搞到除咗份強姦金之外,正一家無恆產,股票郁吓一股不留,全無被動收入,幾難退休
師父救得一個得一個 永不言休!
好彩強姦金冇得沽空,唔係我睇連基金佬條管理費都唔夠冚
做到猝死直播室為止。我諗到時恆指大概八萬點左右
做到rip咁撚大鑊
\|/
有諗過真係睇得準嘅話,港股確係玩2800同7300就可以食盡波幅,講就易做極為困難,冇法知道身處咩嘢市,睇緊掌握市場週期就係為咗可以多啲方式理解

另一個諗通咗係月供股票何時進行,其實冇所謂,唔使睇大市高低,以20年咁計,定期定款供嘅話,就算最高點買入去到最低點,同最低點買入去到最高點冇幾大分別,咁長時間必有高高低低,無論幾時入場都會遇上高高低低,最重要係大方向係45度向上行就得,越長期嘅月供喺任何時間入最後都差唔多,最緊要係定時買入唔好理股價

反而我哋呢啲非月供嘅就需要睇介入點,因為冇得長時間拉均成本
\|/
樓王你上個post話 以前睇唔通點解823值咁貴,玩咗2年reits之後,終於自己攪清楚,算係邁出長期投資概念一個唔錯嘅收獲

可唔可以分享多d
另外月供黎講你之前講過嘅12好定823好?
感激樓王
\|/
好耐無上香
Intel係止蝕,唔係入,已輸
我有12冇823,唔係月供,邊隻好? 其實都好,不過我覺得12估值低,搏得過
\|/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞