[最終季] Game of Thrones 權力遊戲 Season 8 劇情討論區 4

1001 回覆
36 Like 3 Dislike
https://youtu.be/efD3nmwF-IM
另類開場,好中二病
由13歲開始keep到而家
咁其實可能之後龍母都冇/唔燒NK
但而家係龍母話事, cecsi 只係控制左king's landing 同castle rock
1. arya同gendry條線都算前後呼應,係lyanna同robert之後狼鹿既聯姻,算係為當年既不幸修正返。最後無論係dany定jon做國王都可以為gendry正名繼承鹿家
2.jon正當性既問題,當年tower of joy有個house of reed既人無死到,只要佢出面證明加上jon對龍既親和力已經有好大說服力
robert做到王都係因為佢阿嫲係龍族
jon先係最直系既男丁
龍女會唔會為左王位殺John?
可能龍母戰死呢
條八婆一定會
個腦只係諗個throne
係留左係witnerfell
個白甲佬咪係囉
如果大戰個時兩條龍都死曬
佢根本就咩都唔係
好似係正唔正統皇家血統既問題
targaryen 血統先係正統血
Baratheon 係jaime 殺左mad kinf 先做到
再加上gendry 係私生子, 所以冇繼承權

同樣地JS 係私生子, 雖然係仔+大過sansa, 都冇得做lord strak
castle rock一早俾人空城計灰蟲攻左落黎但入面乜都無,多恩玩完滅左,金玫瑰又俾JAMIE 滅左,其實龍母同CERSEI 兩個實際唔算控制左好多野
原來係咁 長知識了
點解唔係兩個結婚扑野生仔咁咪夠晒合法性囉,都時Westeros 南北一家親,大家都服
反cup nk 拎金
如果Umber個度有打鬥戲會好睇d ,當係前哨戰咁
好醜喎同s1差好遠
真心問, 如果咁點解唔推Viserys 做?
你都識識係bastard
如果係而mad king作為大宗黎計,係唔知jon真正身份前第一繼承人應該係viserys (dnay阿哥),但係最後係推舉左robert為國王,rebort既順位係低過所有mad king既後代。所以rebort繼位既前提好可能否定左mad king作為大宗既存在,先會俾rebort繼位。如果依個原則仲成立咁jon都係無繼承權
所以我覺得bran只係講
你過到nk
都過唔到north
night king支spear係特別d,先可以一野插死條龍
就算用dragon galss既箭都未必殺到條龍,最多皮外傷
首先就係Robert 呢家係有龍家血統
然後因為宗家MAD KING痴撚線,所以分家就借D椅作反
而作反班友當然唔可以自己推自己為王,始終無皇室血統
但當時作反完之後,其實七國好多人民仲係覺得龍家先係真皇家族,所以如果ROBERT 要做國王又點會放生VISERYS,所以S1開始係派人追殺晒所有Targaryen 令自己家族成為唯一正統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞