[最終季] Game of Thrones 權力遊戲 Season 8 劇情討論區 4

1001 回覆
36 Like 3 Dislike
佢係我地心目中仲係12歲小妹妹
red wedding 就算係 robb stark 連戰連勝嗰時
事前已經有好多蛛絲馬跡
有鋪排比你睇到 robb stark 會仆街
e.g. roose bolton 一開波已經特登送 d northmen 軍隊去死,
tywin 有寫信同 bolton 聯絡, etc

同埋 red wedding 係 cause and consequence 嚟
robb stark 佢做錯幾個決定帶嚟嘅代價
e.g. 殺 karstark, 唔守之前承諾咗嘅 marriage pact

唔噉做又點會驚喜

呢個正正係 d&d writing 垃圾嘅原因
佢地冇故事大局觀
冇鋪排
最叻就係玩小聰明對話玩賓周笑話 (e.g. s08e01 tyrion vs varys)
同埋殺人為咗 shock effect

齋用 shock effect 係最低級嘅 writing
跟本就係 從前有個小朋友講大話有一日佢死左 嘅原理

另一個例子就係 arya 比 waif 追殺個集
明明上集講 arya 比刀插穿個肚
係條屎渠遊水(冇感染 ) 好辛苦先走得甩
好明顯就係比個 message 觀眾:
arya 今鋪大撚獲, 佢下集好大機會死
夠晒 shock effect

點知下集 arya 又跑又跳重勁過成龍
咁戲入面arya幾多歲
入黎依個POST之前己經都google左
GOT第一季係2011年 姐係14歲 好多鬼妹已經多數.....
仲要係大龍emo drogon
其實佢角色suppose幾多歲?
剛剛search好似20
佢都無晒感情啦,扯唔到嫁喇
其實我諗用返中古概念,衰妹個角色應該16-19歲左右,呢d歲數夠鐘破處
係sansa 條死八婆嫁俾joffery 先岩岩黎m 我諗差唔多呢d年紀掛
果陣俾Ramsay SM 得無J佬照顧佢 最後仲救左佢一命 LF就當佢係工具 依家大戰前見得番對方 心情好難唔激動
Arya 同Gendry 好耐之前已經曖味
只係咁岩Gendry 係Baratheon 私生子姐
加上由s1都有講過daughter of house Stark同son of house Baratheon 會一齊
應該話係呢個梗由s1鋪到依家

話俾我知呢個先係真相
第一次sex scene咁唔想睇
單眼佬
varys
有對白嘅都差唔多立晒
矮仔 無J佬 sir friend zone
應該估邊個死先
我覺得係野人
蟲哥
硬係覺得野人會為左brienne tarth 而死
咀埋又話完左帶你去番屋企保護你都叫無?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞