許志安唱歌都唔差, 點解紅唔起?

443 回覆
93 Like 425 Dislike
我好記得嗰時睇tbb播嘅日劇(嗰時星期六日夜晚仲會做日劇)
有個角色唱咗幾句歌 個配音員幫佢配爛泥紅到咁
你攞黎鬥都無咩好講,因為除左佢地,佢都已經係好紅個咋,人地近呢十年唔玩咁多你先覺得佢好似無左影,但個地位其實係好多人心中都係好高。
佢唔係紅唔起,係過左氣啫
2000年個陣年年幾首冠軍歌
近十年得返3-4首係好聽
E.g你的男人、感情何價、前程錦繡、一直相愛
出歌產量少左,好聽既亦比以前少左好多
年紀又大左廿年
本身都好難再紅返起
依家仲要攪壇咁既野
因為 除咗果幾年。佢唔撚見咗人影打後好似無哂聲氣
就算退落來 都唔應該無聲無氣 除咗開concert
平時只係見人講哥哥 講4大天王 得閒就吹奏下eason 安仔人呢?被遺忘?
一個歌手退落嚟 都理應會記得佢
睇下哥哥死後 4大天王淡出 eason 基仔無鬥 無狂出歌 都仲係咁多人講咁多人記
但安仔真係無聲氣
咁你唔話埋張學友佢地都唔識?年代唔同咁聽既歌都唔同,好正常。咁每人想做既事都唔同,安仔目標唔係要再咁紅靜係好正常,李克勤都好靜啦。
咁佢無出席大型活動冇promotion咁緊係無人講啦 但其實仲係好多人記得,無人講姐,唔好話佢啦,四大天王而家都好少人講啦,而家興咩先講咩你唔係而家先知呀?
張學友無人唔識 最奇怪咪係 個個都識4大天王 識eason 基仔
咁中間安仔去咗邊
克勤長青樹 年年都見到佢 又搞入行30年? 又有同joey搞concert 又出歌 又上節目 又做主持
呢10幾年 除咗你的男人 俾人笑聽唔到唱乜嘅流淚行勝利道 前程錦繡 18安士之外 老老實實 真係唔見咁制
同埋上大陸唱歌俾人串 俾人笑佢唱得唔好
咁張學友都係搞左次演唱會姐近幾年,許志安而家目標唔係做淨做歌手事業靜真係好正常
靜唔代表無人記得,事實係你班fd唔識only

佢係真係好紅過,起碼好多人都記得佢同sammi既童話,咁又點樣唔記得呢?
咪係
過氣左唔紅係好正常
除左譚伯/哥哥(80年代),張學友(90年代),eason(2000年代)呢幾個年代唱歌代表,
其他幾個(劉華,aaron, leon) 你仲覺得佢紅係因為佢地轉左去拍戲keep住曝光
許志安無咁做(唔識拍戲+懶+個人選擇等原因)呢十幾年靜晒係好正常

咁你話佢無譚伯哥哥學友eason咁屈機係真既
但你個陳拍宇幾年後咪又一樣,過氣左就係咁
痴線
90年代尾千禧年代初紅都痴線
一首男人最痛紅到街知巷聞
去到前程錦繡後佢就收收地皮
當中紅左十年

上邊話佢無首一炮而紅既歌連林奕匡同陳栢宇都不如
我想講佢兩個加埋都無當時許志安咁紅
許志安唱歌點會差,你叫佢同李克勤,陳奕迅,張敬軒果d就梗係輸。但亦都好過好多人。

佢翻唱人d歌都好撚正。
爛泥..紅到連我當時細個唔知佢乜水 都識唱呢首
男人最痛果時好撚紅,不過好多連登仔唔知出世未?
條友個龍門已經
由無一炮而紅,無timing,搬到呢十幾年靜左啦
就嚟譚詠麟都俾人問點解紅唔起
劉浩龍其實都幾多好聽嘅歌
紅唔起未去到可惜但聽開果期又會係咁loop
睇到呢個Post真係笑大人個口
話許志安同蘇永康冇紅過果啲
90年代未/千禧年應該得2,3歲
蘇永康有做過妙手人心都叫入過屋一排
但歌我覺得許志安紅好多
我對許志安唔反感 幾鍾意佢d歌 但如果係話timing 問題同無一首hit歌 所以唔夠紅 我又唔多認同

第一佢hit歌真係多到 只講爛泥 當年唱到街知紅咗巷聞 去唱K 個撚個都唱 同自己肯做飯根本無得比 所以你話佢無一首超爆嘅歌 所以唔夠紅 我就覺得唔多成立

第二 Timing問題 我唔可以話完全錯 係的確四大天王時期又無得比 有3-4年都有威水過(99-03) 跟住又撞正Eason開始盛世 你可以Argue話無四大天王 無Eason 無李克勤 佢會係香港既最強代表 但要如果咁多如果先稱到霸 我又唔係覺得真係完全時勢問題 個人意見係 he deserves what he has. 紅咗3-4年(拎金獎個期)都算唔差

賴無hit歌 賴timing 就忽略佢本身歌路窄 把聲線又唔完全好主流(你可以話獨特 但你都需要承認 唔係個個都接受到佢個種就黎哮喘咁既聲底or有種老牛聲既感覺)同埋個樣的確唔討好 (唔係唔靚仔咁簡單 有種蛇頭鼠眼既感覺)都係個句 未必個個認同我 但我真心覺得無咩巨星相
同埋唔知咩原因 佢離開咗正東去左東亞之後仲走下坡 可能要其他巴打補充
點解林子祥紅唔起?
點解溫拿紅唔起?
點解黃霑紅唔起?
都係同一個答案

20年後一定都有人開post問點解側田陳伯宇紅唔起
佢唔算未紅過,當年都係深入民心o既歌大把。 只可以話佢人格本身有問題,同埋唔識留錢。
以前就算唔係一線,佢都算排2頭,絕對係揾到食的。
Deep係衰自己毒姐
出道第一首先入為主已經
笑撚左出聲陳柏宇由出道以黎根本淨係彈起過2次咁大把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞