沈陣營第二百一十六期 - 松下問弟子,言師追沽去,身在牛市中,春袋不知處

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
除非抄工具或爆升股,利息唔平,通常5厘以上到十幾厘,20%跌價call loan
咁不如安安份份買張細期搏下算啦
咪一樣有槓桿
如果係諗住做長倉食息增長嘅話,月供,唔使諗其他,返份part time將部份錢供落去,或者儲夠1手手買,有個習慣到正式做嘢就自然而然嘅事

買A級債券嘅佢哋用私人銀行,有1倍低息槓桿比佢哋玩,年期好長最少5年以上

假設某十年A級債有3厘,1球美金+槓桿1球美金,年利息1.5, 十年還款期,變成減去利息債券收益係4.5厘,冇私人銀行搞唔到嘅

另一種平錢就係我講嘅加按,一般H+1.25咁,由1.95-2.25厘之間,供30年

以上呢啲先可以玩到息差,風險係資產假格會跌,股票有機會唔派息(reits 唔會,法例規定)
加多資金來源
如果自問唔係亂炒 係有策略
咁樣借舊錢炒細期都玩得過
睇準佢大牛市買半年期 或者2800
我身邊有人咁做 不過人地輸得起之餘又玩咗好多年

而且真 一個學生問得呢個問題即係自己都半桶水
唔好話借 正正經經有舊錢入市都隨時俾大鱷食咗
大家都要留意下
會唔會越來越多呢啲人
明顯地多左
今日炒咗老細
全職炒股!!!
我嘅睇法係養成長線投資嘅習慣好過借錢玩工具,比你贏咗1千點大期又點? 唔保證下次得,只會養成投機諗住發達好易,最後可能輸到仆街

學生返份part time儲夠咪買1手,或者美股1股股買都得,預長期,出嚟做嘢之後自會養成習慣

有人計過30年前5皮嘢投入有5%年增長股票,複利之下今日一樣買太古城冇問題

師父都贏過千萬,家吓呢?你哋邊個贏過千萬吖? 佢都搞到日跑7場,你哋有辦睇
沈大師評莫雷拉
奇實最好唔借錢炒,因會影響自己心態及判斷,同玩近牛熊一道理(除非有量子咁好身手)。
大師兄
賭輸唔起嘅錢人就緊張易錯
有借貸會好易無險可守
學生幾萬我覺得做得過 依家既學費係幾萬,你翻一年工點都還到,利息又低,得1%左右 好過以後發神經妄想自己係股神一朝發達,點知輸埋頭家咁就唔抵玩
董驃講過(大約、好似係):中大冷馬通常係小注,落重注通常左顧右盼,結果都係瀨嘢!
前提係老豆老母比曬學費然後你可以另外再借黎買囉,厘幾息分十五年還,其實都抵屌既
大師兄點睇師父廿幾年前股市贏咗千萬?
min幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞