沈陣營第二百一十六期 - 松下問弟子,言師追沽去,身在牛市中,春袋不知處

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
唔一定要原有銀行,邊間回贈多去邊間,息口大家差唔多,轉按律師費搵間平嘅,通常幾千蚊,最新最高回贈有2.2%, 即借1球回水2.2萬,夠找律師費兼可以去轉日本有餘,每2年轉佢一次息口唔大分別食回贈

2019年04月05日 晚上錢錢錢內容
謝樓王大大
我層都是16年中先買啫
師父mon post一定屌我英國皇帝嘅打手,爪牙

真係無奈
唔該H師兄,究竟師父講嘅打手係邊個?
出面個借錢po 都係講緊冇樓可按先會話借左舊錢先, 但好似比你分8年10年還嘅都冇, 真係計落冇咩著數
要講息口同call loan態度,如果借到1厘息嘅貸款,但債主睇你資產跌10%即call loan, 就算10年攤還50萬都死,買咗股票下個月跌即追債,根本生唔到利息,即輸
個po 應該講唔係證劵行個到借孖展, 純粹係出面借錢黎自己投資當儲錢
師公
反有反對師父既人都係打手
除非短線駁爆升嘅,或者玩有槓桿嘅衍生工具,否則4、5厘息已經冇so,幫人打工,還款期同可借金額都係問題

如果得2、3年,借50萬,點月還喎,借5萬嘅話借嚟把鬼,不如搵份part time做一年可能都唔止
成個沈門
只要維持低息環境借到平錢,而你買入嘅資產(股票、債券、房地產。。。會生現金流嘅,黃金唔係)同借貸有息差就得,資產價格可升可跌,就睇對未來點估計

如果有十年低息環境,你嘅資產生嘅現金流都可能回本,就當息口突然變10厘,你都可以即時贖咗資產,以避免利息開支

巴菲特講嘅30年樓按提供一個One Way Bet嘅機會比業主就係咁解

除咗委內瑞拉呢啲,世界上冇邊啲發達地區惡性通貨膨脹,而2-3%嘅輕微通貨膨脹係個個政府追求嘅目標
英國皇帝!
all your staff!
或者會,1/4厘,避免經濟過熱,不過現今世界由於自動化生產越嚟越多,君不見M記都得一個收銀,全部擺部自己落單嘅機喺喥,人工扯唔起,通貨膨脹高唔到去邊 政府避免通縮印多啲銀紙

未來梗加有可能人求工,AI搶飯碗,銀行嘅客戶服務員可能係機器一部,你驗眼通過網絡,AI同你驗,然後交去工廠自動化做好,無人機運到你門口
cfu走火入魔,連青姐都屌
到時個個可以咬老綜
唔駛做
末來既事真係冇人知,歷史洪流話我知都係窮人受害,有錢佬繼續要乜有乜。窮人冇學歷好易俾AI淘汰。
師父真識食
D親戚成日叫我有時間進修下
話咩錢冇左可以再搵
計我話錢我過多幾年冇本事搵
有錢不如儲多手etf好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞