沈陣營第二百一十六期 - 松下問弟子,言師追沽去,身在牛市中,春袋不知處

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
股神巴菲特講咗三十年樓按係最好嘅工具,佢冇呃你,師父唔識日日講cash is king傻嘅,低息環境業主根本唔使持有咁多cash,要錢去銀行簽個名就有錢調動,有應付突發事件嘅錢就得
仲以為10年8年都可以當長
上面嘅設計情景可以睇到,如果唔理股價波動,純計樓寶20萬股股息,5蚊買入以今次計有5皮幾嘢利息,用返利息落去供嗰1球,每月3822, 裡面有本金嘅,其實都係賺緊錢,有數計,賺價或派更多息仲肥
借1球30年2.25厘樓按,每個月3822,每年通貨膨脹都唔止,即係借錢有利息,存錢去銀行反而跌錢
學到野,多謝樓王
假設樓寶派息跟通脹
咁之後咪愈賺愈多?
講呢啲,大家交流吹吓水啫
係,理論上有1%通貨膨脹,就會反映番喺股票嘅資產裡面,例如機器、地皮、物業、原料。。。等等,《漫步華爾街》有講嘅
我只係用樓寶設計,其實任何一隻有穩定派4.5-5.5厘股息,而一年股價波幅唔大於20%嘅都可以嘅
息口越低就要越長還款期,利息越高就要盡快贖身,非常簡單,高息都唔會去借,套唔到息差,搞嚟把鬼
\|/
其實上面嘅情景設計就係玩息差,同利用通貨膨脹,先拎未來嘅錢,呢喥有個時間市場,買入今日值1球嘅資產,因為銀紙貶值,今日嘅1球資產10年後可能2球,意味住樓寶有可能10蚊1股
其實即係要盡快儲定多啲資產而唔係現金
緊係,自己估計香港每年通貨膨脹率幾多,狗鐵車費又加喇,唔記得3.5%咁上下,存入銀行1.X厘息,資產可以產生現金流,會因通貨膨脹反映喺價格

都快AI年代,投資去讀個博士還不如盡快累積資產,AI唯一冇嘅嘢嚟,你識會計法律AI都識,唔使瞓覺嘅

低息環境迫住人人去做投資,唔係點會有「戴住手扣嘅投資人」嘅講法,政府用印錢偷你嘅錢,擺去銀行都冇用

唔係點解我話投資輸嘅機會係50/50, 唔投資擺銀行輸嘅機會接近100%,除非突然全球通縮,你話通縮機會大唔大?

好欣賞V巴
真係連登少數真心分享的巴打
真,出面真假難分,得沈門有野學。
出公海玩假膠
沈門講眞說話
要計回報率,例如車位租值得1.X厘,單邊搏升,就要自己諗諗
車位我唔諗啦
問過啲aa親戚都話無數圍
可能會諗廠廈
呢樣唔熟
但其實我是想知
如果加按幫襯返原有銀行
是咪有著數㗎
V巴係樓王??
係呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞