沈陣營第二百一十六期 - 松下問弟子,言師追沽去,身在牛市中,春袋不知處

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
睇你果行進修有冇多d機會
本身冇大學學位係應該要補返個既
但Master再上真係冇乜用 除非你果行需要
扔得幾十萬去進修放係ETF REITS 滾雪球滾幾年都唔同哂

周末打吓丁
除非係AI冇嘅技能,否則一般嘢包括普通基金佬,AI完全可以取代,師父就唔得

香港暫時唔會嘅,美國嗰啲就難講,投資學歷求回報嘅除非係專業牌照,沈門會計佬,軍醫,kitkat嘅MICE,朱律個律師牌,一般嘅大學學歷就夠,冇學歷咪搵啲技能唔多人做唔易取代嘅

個人睇法越早累積資產比去讀個酒店業博士打工有用,除非自己搞生意

睇法未必啱嘅
另外政府比嘅通貨膨脹率唔係話假,係有選擇取材,通常都偏低嘅,我相信大部份政府係咁,點解?用嚟參考加人工梗係偏低啲好,有利做生意同通貨膨脹率睇上去冇咁得人驚嘛

以香港為例,萬年2.X%通貨膨脹率,信不信由你,反正我就唔信,直覺1嚿水好快用咗,同十年前已經差好遠,嗰時返工每日用唔到1嚿水,家陣一定唔止,早午餐兼車錢去咗
以前早午餐食完叫多個下午茶
而家早午當一餐先圍到皮
我覺得又唔需要好擔心
人比AI 在於最後負責任果個係人
AI做假數犯左法最後都係拉個人炒個人
專業行業點都有得做係做既野會唔同左咁解

低下階層就慘d 唔好話AI Automation 都搞死好多人啦 中產收入多最少可以有多集可支配收入滾大資產

低下階產剩係生活日常支出都所餘冇幾

我都認同讀酒店呢d就真係哂氣啦,搵門手藝最實際,廚師裝修水電工呢類有排都未取代到,特別係香港呢類科技接受程度咁慢既城市。

我覺得做人永遠都要保持樂觀,反而對呢類AI末來唔洗諗太多,到時就會有落腳點,手捱資產幾是都唔會仆街既。
爭到老貓冇得食,搶佢份老綜
希望我財務自由之前唔會俾AI取代
老貓將被放遂大灣區
好在ai唔識買樓
早2日咪講我老友喺李家二公子公司踎咗一世嘅,由於佢係工程經理,累積嘅經驗同人脈呢啲行業有用,唔係咁輕易取代,如果係甚麼人事部經理之類,中佬一個裁員就郁你,換個平啲嘅做一樣

但我老友都居安思危嘅,駕駛執照除咗貨櫃車笈滿晒,保安牌都走去考,總之就算栽員務求未搵返本業都有嘢撈住先

條撚屌有時放假去頂綠van揸,擴大人脈,呢啲撚屌唔使驚佢會死。
唔駛將來 我而家已經好慘
去到呢d位應該都儲夠錢啦?
希望40幾歲唔洗做都唔洗為兩餐擔心
no,有2個仔讀緊中學,老婆公務員,以前冇買咗層自住樓就好,雖然家庭收入十幾萬,交租2萬幾工人四長老生活費,細路讀書阿支阿咗有剩都估唔多,手上有啲66股票IPO時買嘅,但冇持續累積足夠數量產生可觀嘅主動收入,有現金嘅,早2年我叫佢入十萬股樓寶號嘅作為幫補好過擺銀行定期,早個月問佢fatfat屌佢都冇入繼續定期 早同佢講唔買樓就買reits,佢已經冇可能儲到首期買港島3房樓
冇賣**
大師教路

買近牛對沖 put, 如果升市再加淡倉
J得夠密人增壽
明白了
師父比啲阻力位黎啦
等徒兒易沽啲
本嚟股榮啲嘢我唔多睇,呢篇嘢好多其實我都講咗,4叔地產唔止係估值低,根據香港2030+,我搏嘅係未來香港越嚟越多人,最終政府要釋放4叔手上嘅農地,咁就豐收,逢低買入擺風險唔高得去邊,何況佢嘅收租現金流極利害,賣樓唔得都唔會影響佢十送一同派息,挑唔挑戰到新雄雞唔敢講,但取代長實地產極有機會,十年內或者已經做到
所以月供嘅話,擺少少去4叔地產做伏兵,話唔定5、7年之後就有驚喜,我估輸唔到去邊嘅

戴返頭盔,全屬冇根據嘅推測,賺蝕冇保證,唔構成投資投機建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞