沈陣營第二百一十六期 - 松下問弟子,言師追沽去,身在牛市中,春袋不知處

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
所以cfu buy 黃金我幾同意
同埋老實講我覺得bitcoin 都有啲用
如果跌落1usd 一粒我應該會入返幾十粒
絕對同意!但想對些靑頭者說:吸毒........好多人以為一次冇事........結果.........
所以一次都最最最好唔好試!(過來人瀨嘢經驗)有緣者記得一句得一句吧。
bitcoin我唔同意,完全冇認受性,亦冇價值可言,定價點嚟唔知,牛熊證都由期權演變出嚟,有股票作為參考定價,而股票背後係一間公司,可以生產人類需求嘅物品,大市基於股票組成,全部有根有據

黃金、鉑金之類貴金屬有一定工業用途,鉑金最近就因為求過於供價格飆升
bitcoin 做黑市買賣同走資最方便,一隻 USB 搞掂,又最啱對沖基金黎炒 (唔駛整數買、24小時買賣、又隱藏身份),所以 liquidity 一好番應該又再炒向上
利申:幾年前 $700 平均價入過,最近 $4000 又入少少
升到三萬點,但今年先執左幾千蚊
但而家三萬點又驚到頂位唔想追貨,點算
我之前都同樓王一樣睇法
直至早幾星期土耳其定邊鼠
有單新聞話啲人換bitcoin 去其他國家
我諗諗又覺得唔係完全無用

1.我唔認為佢可以成功做到一種貨幣
但我會將佢同黃金嘅某一個功能作類比
就係如果打仗的話
喺世界唔同地方換錢bitcoin可能會方便過黃金
佢最大嘅價值主要係呢個

2.假設將來其他虛擬貨幣換到食物/服務
咁佢作為crypto始祖
用黎做crypto 嘅交易媒介都合理

當然我反對現價入bitcoin
合理價值我諗要等其他crypto 換到商品/服務先出黎
等佢跌落1hkd 一粒我應該會入啲
我自己估師父頭殼頂33500必要由大師兄打交叉,龍頭就唔肯定,聖物圖逢阻必破

舊年嘅跌市,套用師父嘅一句話,「呢個跌市裡面有一個局」

以上鳩噏,分分鐘錯嘅
現時戰爭,第一時間必破壞網絡,唔使懷疑
師兄你執到幾千蚊算係咁啦
唔駛做淡輸錢
工廠爆炸 升
網絡借錢仆街 升
全部都係升呀
啱炒呢一點又無咩好講
通常開始跌無人再炒
最後就無人炒
有時成日諗買邊隻,有時簡簡單單 2800 好似回報已經好好
冇錯,SPY、2800之類可以慳返時間做其他嘢,時間以十年計隨時勝過喺喥左炒右炒,分分鐘得過吉唔奇,股神賭局就證明咗,對沖基金長時間落嚟,就算有08美帝炒燶樓金融風暴,仍然輸比S&P 500嘅指數基金

當然自己炒賣係樂趣嚟故此我話採取沈門會計佬嘅長短倉策略,7:3又好8:2又好,長倉佔多數短倉亂炒亂發財其實唔錯
貪污賄賂一流
如果識用bitcoin
可能何志平唔駛坐監
個局咪trap淡友
師父 沒事兒佢哋
https://lih.kg/1096076
面仔又托市
有解釋過股神十年賭局由07年開始,最終17年贏咗最top表現嘅主動型對沖基金,原因如下

1. 被動指數基金收費平,長年落嚟慳咗管理費,就算表現一樣投資者回報較好

2. 指數基金會機械化將一啲業績差嘅公司篩走,換入較佳業績嘅公司

3. 對沖基金經理全部聰明人,但市場太多各種聰明做法,結果將佢哋嘅策略抵銷咗效果

4. 大多數時間股市趨勢都係向上而唔係向下

所以買入ETF長揸未嘗唔係好策略,就係悶贏會冇癮
兩萬六跟呂布買上黎,諗住到三萬可以抖抖。

而家麵仔出埋圖,睇黎都仲未有得抖
另外睇完圖及7300走勢,大市會有一個跌浪,大小時間長度未肯定,估計下星期內出現,高台反覆正常,但要注意風險,由其炒市,開心要小心

以上只係個人觀點,隨時錯嘅
聽日會入貨,短炒分段入

搏一搏先
不如唔賣開始月供2822,停供2800,一段時間咪知邊隻表現較佳

自己考慮
好既,多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞