沈陣營第二百一十六期 - 松下問弟子,言師追沽去,身在牛市中,春袋不知處

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
所以除淨咪有平貨,樓1除淨都冇平貨,以前有嘅,家陣唔work
商場leasing係一定要肯燒銀紙執靚個場, 冇其他方法. 你行下長和啲場, 個撚個都溶溶爛爛, 搞春咩

呢個都睇黎睇阿victor哥算死草有關. 所以唔關趙國雄事, 我唔覺得冇筆直會有得搞.
長實搞商場一唔得就劏舖提高租值,搞到二、三線商場唔係賣手機配件,就係外傭介紹所,或者係細間旅行社之類,同樓1加值商場做推廣活動,執靚個場提高租值唔同
算鳩埋啲小股東
+X哥臨退休前調佢過嚟,2.8/2.9私人增持咗808,或者想做場好戲啩? 搏吓㗎咋
其實搞商場, 搞得最好一定係新地同太古. 新地早幾年係夠膽死近乎封左個旺角新世紀黎搞翻新. 翻新完之後嗰種旺法拍得住新城市. 仲有新都會, 世貿, 都係掟錢落去翻新, 而家新簇簇既.
新地就係有咁既膽去give up一兩年既租去賺之後既租值. 佢最衰冇reits, 有就真係堅過樓寶多多聲
五行中左
咁就真係睇佢肯唔肯燒錢啦. 但睇佢個portfolio, 真係地點靚既, 係得黃埔同埋紅磡火車站o個個. 火車站o個個真係戇鳩鳩既, 交通樞紐, 上面有間成千間房既酒店, 間商場居然半間名店都冇
新世紀翻新完真心靚好多。依家迫埋一田上到最高果層,騰個靚位再mark高啲租金。
遲啲儲儲吓就多㗎喇,我最初得10000股樓寶,冇嘢買又冧落去,年幾後都40000股,今次派息都5千二百幾,下次又有5千三左右,嚟緊下年一定加派息嘅,佢做咗好多寫字樓加值,租金趨勢升,加到租,續約多
樓寶一日日升
紅磡嗰個場我睇咗幾年,早年仲差,垃圾一樣,地理位置咁好做唔起,認真唔識講,搞商場先喺頂嗰層搞食店,搞好電梯厠所,就帶動到人流,下面做中大型舖一、兩間,平啲租冇問題,例如整間一田、marketplace超市,搭間生果store,咁咪有租值做高格局,我觀察得嘅商場差唔多都咁上下做法,做到人流差過樓1上水中心,+X哥做商場真係一絕

嗰個場樓1嘅話,我哋發過豬頭喇
\|/
因為我預個市反覆,走先穩陣啲先袋咗,等佢回到7.2樓下出到底部訊號又嚟過,最緊要唔輸先,斷炒贏1蚊都好過跌,機會永遠會有,資金就唔係
set目標價只係有個目標,有時勢頭唔到就要走先,要臨場應變,賺咗老麥加大值得高興,又唔係輸錢,所以唔應該後悔,下次睇準啲搵返
貪心的我等樓寶回
過2年樓2冇乜進展,要去股東大會聽吓佢哋啲大計再決定係咪走貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞