沈陣營第二百一十六期 - 松下問弟子,言師追沽去,身在牛市中,春袋不知處

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
據說「支國製造2025」唔敢提之後,共匪暗度陳倉希望通過「支國股市2025」吸入更多資金支持科技產業

玩美帝個嗰隻 「矽谷<--->華爾街」方式
講開支那科技產業
原來貴州好多大數據中心
支國個股市咁假,點吸引到資金
老散市,熊長牛短,冇乜機構投資者,冇沽空機制及干擾市場太多,法律唔得,冇第四權監督上市公司做假,沽空冇渠道發出消息,新聞全部共匪控制,冇得沽空股票沽空機構冇錢搵唔做

支國證監會/政府更加係蠢如豬頭,溶斷機制搞咗4日自己叫停,黑仔強派公安入場拉人惡意沽空。。。

咪睇吓搞成點
快d跪低幫美帝含 做返血汗工廠 永不稱霸咪冇事
炒A股得一個策略,跟住共匪政策走,佢想催谷科技產業,5G, big data之類相關產業必然煲大佢,搵到相關行業龍頭股票,買入做伏兵,等佢政策出爐加用國家隊資金推上去,老散聞風而動,爆十幾個漲停出貨

唔係共匪想煲大嘅產業睇都唔使睇

簡單啲買入ETF都係方法
\|/
師父早
\|/

正如大師兄解讀共匪頭目嘅講話,有心煲起股市,原因我睇係咁,由於西方國家排斥共匪,正常賺取外匯補貼戰略性科技產業嘅資金缺乏,唯一可以引資金入場利用嘅就係股市,A股變成吸水嘅地方,只要煲起財富效應,引進外國機構投資者就有外匯購買外國設備,投入研究

但鬼佬投行唔係傻晒,入場撈一筆散水唔奇,所以係咪可以煲到2025,冇人知

以上鳩噏,毫無根據,勿作為投資投機依據,隨時死火
會多咗MPF資金入場,配合共匪「支國股市2025」計劃

TVC用盡扣稅額可年省逾萬
信報財經新聞
信報財經新聞2019年4月8日 GMT+8 上午3:38

TVC用盡扣稅額可年省逾萬

市場上的強積金受託人普遍會提供「可扣稅自願性供款」(TVC)計劃服務,而扣稅部分亦對中產人士有較大誘因,按財經事務及庫務局提供數據顯示,以月入6萬元人士為例,原本已可在強積金獲1.8萬元扣稅額,額外在TVC供款並用盡6萬元扣稅額,估計可另外節省1.02萬元稅款。

不過,如收入愈低,可動用作額外供款的資金愈少,將難盡享稅務優惠。政府數據顯示,假設月入2萬元和3萬元人士,在TVC額外作5%供款,分別只可節省稅款720元和2820元。

宜配合年金分散風險

卓佳管理集團業務總監鍾建強提醒,由於TVC要揀選基金,屬一項長遠投資,僱員不宜單純因為扣稅便作更進取或過分保守投資。他續稱,如果想用盡扣稅額,卻不熟悉投資市場運作,便應該同時考慮購買延期年金,一方面可以避免資本市場波動帶來的潛在損失,同時又可為退休作額外打算,亦可與TVC共用免稅額,一舉兩得。

積金局網站資料顯示,現時有14個強積金受託人提供TVC,總共有20個計劃供選擇,開戶時間介乎2至8個工作天。當中,友邦、銀聯及宏利均有提供電子登記服務,方便打工仔。

值得留意的是,以TVC作額外供款,雖可更有效為退休生活作準備,但須清楚了解該筆資金只為退休後使用,因條款與強積金相同,港人要到65歲或符合法例訂明的特定情況下才可提取。

https://hk.finance.yahoo.com/news/tvc用盡扣稅額可年省逾萬-193800160.html
MPF一個二個都覺得比人呃
仲有幾多人自願供更多
睇報紙訪問市民反應唔差,有稅慳咗確實有吸引力
我地師傅mpf早過百萬
果班都傻嘅
自己除褲比班仆街基金佬屌

慳到稅不過一年有舊錢送比基金佬幫人接貨托市
十幾廿年後先攞得返 通脹都輸死
一般唔係沈門弟子邊有諗得咁到,有稅慳諗住儲多啲錢就有人加入去㗎喇

MPF已經成為大鱷借貨沽空嘅軍火庫,眾所鳩知
由於好耐冇供MPF,唔知而家嘅管理費有冇下降? 正路准mpf用戶自由轉倉,管理費應該會減多少吧?
我mdf全部保守
我嘅自動跌人mpf「懶人包」,冇理好耐,預咗餵狗

都唔使靠佢退休,拎走又要宣誓煩到暈,又唔係錢多由得佢了
自己玩好過靠佢哋啦
贏有錢搵
輸有嘢學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞