有冇人到而家仲玩扭計骰

490 回覆
162 Like 4 Dislike
其實有玩過扭計骰嘅人就會知,忘記就係一切
識人有個 U甜微版扭計骰
PLL 都唔太多
可以記埋
玩到忘我境界
今日上網睇片睇菲神扭,真係好勁
其實最難反而係cross同F2L,因為PLL同OLL只係靠公式,但Cross十字同F2L好多時要靠經驗,要扭得多先知原來咁做可以快啲,通常十字要盡可能七步至八步就已經要扭完,同埋更重要嘅係F2L要扭四組,所以要look ahead先可以更進一步,即係話扭十字嘅時候已經要睇埋第一組點扭,扭第一組嘅時候已經要睇到第二組甚至第三組,扭到第三組嘅時候要知埋第四組點扭,要觀察同預測先可以去到sub 10嘅地步

所以Cross+F2L同OLL+PLL唔同嘅係,Cross+F2L要盡可能觀察、預測同經驗三樣合而為一,而OLL+PLL就係望兩眼一睇到個樣就已經知道係用嗰個公式扭(任何人都係,連菲神都唔例外,佢都會疾一下,但由於平時練慣連熟,所以觀察時間已經係縮短到極限),如果用電腦嘅角度嚟講,就係一早已經喺個腦度有一個Key-Value structure嘅HashMap,只要有個Key(即係觀察到嘅嗰個情況)input去嗰個Map度,之後個Map就已經可以幫你即時Mapping返去相對應嘅Value(嗰條公式)度作為output之後應用返落個扭計骰度扭完

所以點解速解扭計骰會好玩,除咗係因為要背公式,經驗都好重要
Yes,真係好勁,佢哋呢啲高手其實唔止剩係CFOP嘅地步(當然其實好多時都係CFOP嘅),佢哋重會學識六面都可以做底,正常一開始學通常教學會用白色做底,但係如果係高手,可以做到唔同色做底添,因為比賽嘅時候前面有15秒觀察時間,佢哋會盡可能搵邊一面做底會容易啲快啲做到十字嗰一步(不過我諗佢哋應該都會有一面係慣用面嘅),我都未做到呢一點,我只能用白色做底,因為我唔習慣用其他顏色去扭,可能我已經習慣咗白色做底嗰隻配色,所以用其他色就會唔慣扭得慢

同埋除咗CFOP之外,重有人會記埋ZBLL(就係完成F2L之後,如果最上面已經型成咗十字,就可以用ZBLL嘅公式直接完成OLL同PLL)但由於公式超多,所以我諗除咗啲非常熱愛扭扭計骰嘅人先會記,正常去到CFOP就算

另外重有VLS,即係Valk Last Slot,聽個名就知係Valk創出嚟,就係如果F2L完成之前,最後一個pair如果已經黐埋一齊,唔好完成F2L住,因為可以順便利用埋呢個pair輔助去做OLL,但係有成200幾條公式,由於太多,所以亦有人整咗一樣叫Winter Variation嘅嘢,去應對一啲比較常見嘅case,如果唔常見可以直接用返本來OLL公式就算

不過呢啲都係進階扭法,我諗都係啲高手再進一步提升進步嘅做法,如果普通人正常用CFOP練到極致應該都已經可以去到sub 15甚至sub 10,如果要去到世界級高手嘅程度,例如參加比賽已經去到樽頸位,先會考慮上面啲做法,例如話sub 7之後
其實係,仲有好多唔同嘅method
不過真係要好有心學先得
自問自己雖然鍾意玩,但未去到咁嘅情況
所以覺得佢地:菲神,Valk 果啲真係好勁
琴日凌晨已經背完啲公式 2:26
跟住今日成日喺度扭 頭先再計時 1:56
快咗唔少但係都係勁慢
點會咁快,起碼要一排先會練熟,用最簡單嘅LBL練到熟通常可以1分鐘內扭完,甚至40-50秒左右,要再快啲就要學少少CFOP,可以入30秒內
7X7
粒骰好大,家中最大係4X4
睇起嚟會好kick
想買粒,不過4x4都唔識解
37秒玩完
係淘寶買左gan460m
都係260 hkd
希望好好扭
因為係反斗城個d 黎 好似都百幾蚊
但扭落去好實 同 會卡
有d 位扭快d 先記得 一慢就會load 唔到
一快就卡 一卡就用力 最後入面斷左
然後諗住拆開佢拎番斷左個條野就黎
點知啪番入去個時 斷埋第邊
正式報廢
其實想快應該要打好基本功 起碼你要練每轉一個step都係90度先唔會令你轉轉下卡住 pll同oll記常見個幾個已經可以好快 反而我覺得想大幅度進步應該要練搵十字同好好理解f2l
其實玩具反斗城嗰隻先係原版官方扭計骰rubik's cube,不過就比較重同卡同大嚿,冇做過啲咩優化
香港有無實體店賣 想平平地買個ok既
西九龍中心上面啲格仔鋪,搭電梯上去就見到
旺角奶路臣街同女人街交界 見過有一檔有賣
唔該晒樓上兩位巴打 睇左人扭好耐但自己一直無都扭
本人都覺玩具反斗城果啲唔好扭
而家果啲3X3 都要成70幾蚊(好似)
心諗咁嘅價錢已經可以買到好扭嘅
如果平平地就有隻叫聖手
都okay 順
果啲格仔舖都應該有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞