有冇人到而家仲玩扭計骰

490 回覆
162 Like 4 Dislike
我最勁都係扭到4X4
8X8 我應該會有排玩
淘寶有啊
我翻工個到唔可以淘,要有單 所以想睇下香港邊到有
係! 仲有三角形六角形同多邊形嗰啲 超好玩
4x4同8x8原理完全一樣

所以只係時間問題
應該都係整左centre 再整edge
但果陣玩4X4 都整得耐,唔太有心機
所以之後無再上高階嘅
有玩過金字塔,個人認為金字塔都幾得意
六角型果啲就都冇玩了
係屋企是是但淘番個,平平地,但質量點就唔知喇
我之前經過旺角潮流特區,或者係西九龍中心
有啲鋪頭有賣扭計骰,但都幾貴下
中學有一排突然好興
學識左跟住無玩 但已經變左肌肉記憶咁樣
隔左好幾年再玩都仲記得點扭
跟住我發現原來玩扭計骰幫到自己focus
所以自從玩返之後就一直keep住扭,仲放左粒mini版係袋 但果粒野好cheap好kick 一扭唔順就會扭錯

前排買左粒4x4 跟住youtube黎扭都完全唔識 記唔到d steps
依家想買埋 2x2 5x5 一齊重頭學過
而家少玩左 不過有時行過見到都會扭下
諗返起中學真係為左學識扭呢舊野背左勁多公式
真係扭到啲公式化左灰都記點扭 (at least 有時無扭一年半載都仲記得點扭)
有次同啲朋友去旅行 驚搭飛機同搭車途中悶無野做 所以帶埋左去 然後佢地見到O左咀 係咁問點整 (利申有暗爽)
有次帶返學玩
有個同學係都話我數學一定好好因為我識點還原
我係咁解釋佢都話一定要數學叻先玩到
想知樓主讀咩中學 會否相認
4x4仲有變種

如果中間果4粒有埋方向就恐怖啦
好似明明地你講咩,係咪有啲異型嘅扭計骰
如果方向一唔岩就整極都怪怪地
廢事自爆喇
不過我間中學係大埔
睇完笑左
其實只要記式就搞得掂
求教學
頭先上淘寶網搵魔中魔果陣見到有一系列由2X2 到5X5 嘅package,睇落都幾抵買
唔怕有問題可以買黎玩下過下癮嘅,但見啲評論寫到都話扭得幾順,同幾多人買,應該唔差,可以去啲良好信譽嘅鋪頭睇下試下
當人地問點整果陣我都會覺得爽爽地,
跟著我會俾心機咁教佢地扭十字先
但佢地扭完個十字同個centre 唔一樣,原來我無同佢地講呢樣野
細細個扭到啲人會話我好聰明
但識扭嘅都知係靠記憶力

哩隻
初學者係用LBL (Layer By Layer),
一層一層咁完成成個扭計骰,
先扭好 十字(要同中間隻色一樣)
再完成第一層
跟著就將D edge 嘅位扭好完成第二層
再扭頂屠十字同完成一整面頂層
最後先將最後果層啲位扭好就完成哂

其實除左第一層可以唔記式都勉強扭好,
其他都要記式

最後果部分講得有D抽象
share 埋link: http://hkrcu.net/hcubespace/3x3x3/LBL.html
有興趣就click 入去睇啦
未玩過
不過一扭亂佢應該亂到如同一個藝術品
哈哈,
果陣中學買左第一個扭計骰番屋企
屋企人係咁話好難扭覺得我唔會扭得到,
點知花左幾日俾我整好
佢地就係咁話我好勁,而我就好暗爽因為知係記式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞