有冇人到而家仲玩扭計骰

490 回覆
162 Like 4 Dislike
想當年有教學網有flash player, 我對住佢一下一下咁扭
跟著終於扭好,不過都好似用左幾日
正常丫,果陣中學真係一班人扭扭扭
諗起都係其中一部分熱血嘅時光
而家大部分人可能就算有時間玩
都玩switch , PS4 果啲
難得有同好
share返個有睇開嘅youtube channel先

J Perm
https://www.youtube.com/channel/UCqTVfT9JQqhA6_Hi_h_h97Q
已經入咗腦 隨時可以扭⋯
以前出街 一定帶一粒玩 啲小朋友好中意睇我玩
啲特別款式冇宜家咁易買到⋯
變咗肌肉記憶
睇rubik cube association record 有個香港人 平均8秒幾勁到
Same
最快好似都係50幾秒
之前有2x2, 3x3, 4x4, mirror
中學用啲食飯錢買,早排執屋換房扔晒
留返唯一一粒果陣特登去天后有間好出名嘅鋪頭買
電腦枱有2舊 得閒仲扭緊
應該用緊好舊式
快極都要50s
有冇咩快式20秒內搞掂
主流應該係用CFOP
淨係識lbl
跟住學學下f2l就無玩
早排係kickstarter 買咗粒新嘅骰
收到之後再學過f2l
而家仲有2x2,3x3,5x5喺枱頭,得閒等個網load個陣就會拎上手扭下,3x3 30秒左右

初初細個睇公式玩攞成就感,玩玩下發現個樂趣同個感覺,變左自己喺度研究個4x4點樣玩之前個frd喺我屋企見到個4x4好中意我送左比佢

最癲個時喺學校日日玩,個年嘅生日禮物係成班friend夾錢買左6-7個唔同嘅扭計骰送比我,我到而家仲keep住
仆街睇唔明文字版
要慢慢睇片學
啲公式記法最好學咗佢
好似 F B L R U D 咁
網上啲教學資源好多時都用呢種記法
成櫃都係唔同款嘅扭計骰

最大果隻8x8試過由九龍塘扭到荃灣0岩0岩好

宜家鍾意玩irregular shapes
有無人知邊至有魔中魔買?
淘寶無咩

果陣中三暑假自學
一開始買玩具反斗城d垃圾骰 又貴又唔順
之後就自己淘寶了
睇住d骰一代個設計慢慢改
早幾年入u開始忙就無玩了
最多都係檯面有粒骰手痕轉下
sub40左右
都冇心機背公式了
之前有睇過佢教,
但佢啲英文唔知係咪講得太快
自己有啲唔太跟到
係咪係蘋果商場到買?
果陣我都有買一粒,成80幾蚊
我覺得最易記係 PLL , d 式好似係最少
係咪有埋啲咩鏡面果啲
個陣第一次玩唔睇公式扭左成日先還原到
我都曾經係poly 人, 但果時啲個會好似已經無左
如果唔係我都應該會join 下
十年前我當時女朋友教我扭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞