有冇人到而家仲玩扭計骰

490 回覆
162 Like 4 Dislike
你講佢地定我?
佢哋好勁 平均應該有三十秒以下
我就新手 差唔多一分三十
新手1分30都幾好丫
玩多陣開始學CFOP 就再快啲
我都未學哂成個CFOP,只學左full PLL
但十字同F2L 係真考technique, 我最近先學番
其實熟左白底f2l已經可以30秒內
熟埋2look ollpll可以平均20至25秒
巴打居然係學左pll先 基本f2l簡單好多
f2l同十字最考concept
我講得唔太好
我都有學到最普通嘅F2L 同埋1 LOOK OLL
但成個CFOP 入面學到最足嘅係PLL,
因為D式最少,都值得學
但唔知係咪CROSS 同F2L 初頭學得一般,所以扭完都係30幾秒
家下先重新出發學CROSS 同F2L
我覺得如果學番好,就算用最普通嘅F2L都可以比而家快D
玩到十秒內班人係咪都係用緊cfop?
定係有更快既方法?
應該多數都係CFOP,只不過佢哋Cross同F2L扭得勁快,基本上好smooth唔會停再望,幾秒完成
佢地係睇果幾秒已經諗到個Cross 同第一pair F2L 要點整
可能5秒內已搞點頭兩項,
跟著用5秒內完成OLL and PLL

睇下YouTube d 教學明白CFOP頭兩項係易扭難精
因為都要幾多technique
但OLL and PLL 基本上無技巧,見到咁嘅situation 就apply 適當algorithms

終極一pop
睇見都覺得佢好慘
好似係6X6?
應該係
重拾想當年對扭計骰嘅熱情
Btw 化學老師你係咪都係讀chem 架?
X-cross
做完Cross 會完成埋一對F2L
有時會做到兩對
做最後一對F2L時會諗埋有冇方法令到OLL 簡單啲
之後做COLL
會令PLL 出easy case
甚至會SKIP PLL
PLL 唔好話冇技巧
上網大把人仲研究緊點樣可以再做快啲
或者只係睇兩個面就知係邊一條
又或者係唔同方向做唔同公式

利伸:玩左十年,都仲係好廢
係啊,不過己grad
巴打好多心得
原諒我岩先學藝未精講得唔好

你係咪都係睇JPerm d YouTube 教學?
見佢都有講X Cross COLL 果啲,但自己未去到咁高階
心得唔敢講
我自己都冇學到咁高階既公式
只不過會keep 住update 有啲咩新野者
竟然搵到同道中人,如果係做老師咁都幾好,利申自己乞緊食,打算轉行

自從我開左呢個post 之後
而家都重新向cross and F2L 出發
大家一齊進步
我覺得玩扭計骰其中一個樂趣就係學唔同嘅方法令自己進步,唔知你係咪又咁睇呢
我係而家先開始留意番
之後先知原來有X cross 呢啲野
之前俾人帶咗去玩,買咗3x3,4x4,之後再手痕買埋鏡面3x3,最後痴線到買3x3同3x4混元

跟住依家擺低咗
玩番吧
佢都係我其中一個減壓良藥
我覺得CFOP夠一般solver用,如果練熟咗CFOP先會向再高一層發展,例如你所講嘅X-Corss同埋COLL令PLL變EPLL或者Skip,或者ZBLL、VLS、winter variation、PLL六格觀察法等等,不過前提都係要練熟最基本嘅CFOP先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞